Prostřete stůl na zahradě, nebo na balkoně a překvapte svoje nejmilejší některými z našich skvělých receptů. Na své si přijdou milovníci slaného i sladkého.
My jsme se zamilovali do skvělého Jablečného koláče, který tak trošku připomíná všemi milovaný štrůdl. Vyzkoušejte ho a stane se stálicí ve vaší domácí kuchařce! A pokud se vám stálé stýká po létě a prázdninách, osvěžte si paměť a koláč servírujte s kopečkem oblíbené zmrzliny.
Jablečný koláč
Topping
65 g hladké mouky
55 g hnědého cukru
¾ lžičky mleté skořice
špetka soli
40 g studeného rostlinného tuku Hera Máslová, nakrájeného na malé kousky
50 g opražených a nahrubo nasekaných oříšků (můžete použít mandle, lískové oříšky, vlašské nebo pekanové ořechy)
Těsto
130 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
¼ lžičky soli
55 g rostlinného tuku Hera Máslová
100 g krupicového cukru
1 velké vajíčko
½ lžičky vanilkového extraktu
80 ml mléka
2 velká pevná jablka (nám se osvědčil typ Granny Smith), oloupaná a nakrájená na tenké plátky
Troubu rozehřejte na 180°C. Formu nebo plech (cca 20 cm) vymažte Herou Máslovou a vysypejte troškou mouky.
Připravte si topping. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, cukr, skořici a sůl. Studenou Heru Máslovou rychle zpracujte s moučnou směsí do konzistence, která připomíná drobenku. Nakonec vmíchejte nasekané oříšky a dejte stranou.
Na koláč smíchejte ve velké míse mouku, prášek do pečiva a sůl.
V další míse, nebo přímo v nádobě elektrického mixéru vyšlehejte Heru Máslovou dohladka. Přidejte krupicový cukr a šlehejte, dokud není směs nadýchaná. Nakonec přidejte vanilkový extrakt a vajíčko a vypracujte hladkou směs.
Do takto připravené směsi přidávejte moučnou směs (postupně ve třech dávkách) a stejně tak mléko (postupně ve dvou dávkách). Těsto nepřepracujte, ale ujistěte se, že v něm nezůstaly žádné hrudky.
Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte ho a poklaďte nakrájenými jablky. Nakonec celý koláč bohatě posypte připraveným toppingem.
Pečte přibližně 45-50 minut, nebo dokud špejle nevyjde z těsta suchá.
Upečený koláč vyndejte z trouby na chladící mřížku.
Koláč můžete servírovat jak teplý a to nejlépe se zmrzlinou, nebo studený.
Dobrou chuť!