Seznam ingrediencí
Na těsto:
- 260 ml mléka
- 1 kostička droždí (42 g)
- 1 ČL cukru
- špetka soli
- 60 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť (+ na potření)
- 2 žloutky
- 5–7 lžic krystalového cukru
- 550–620 g hladké mouky
- brusinky (měkké, ne příliš vysušené)
Na posypání těsta:
- skořice
- vanilkový cukr
- třtinový cukr
Postup přípravy
Mléko zahřejte na vlažnou teplotu a rozpusťte v něm droždí, lžičku cukru a špetku soli. Pak přimíchejte a nechte rozpustit Heru. Přidejte cukr krystal a žloutky. Následně postupně přidávejte hladkou mouku (v uvedeném rozmezí, dle potřeby) a vypracujte těsto.
Těsto rozdělte na 2 části. První část těsta rozválejte a potřete rozpuštěnou máslovou Herou. Následně posypte skořicí, vanilkovým cukrem a nakonec brusinkami. Zaviňte roládu, kterou uprostřed rozřízněte na 2 části. Z těch pleťte věnec tak, aby byla rozkrojená část vždy směrem vzhůru. Spojte oba konce a položte na pečicí papír. Posypte vanilkovým nebo třtinovým cukrem. To samé udělejte i s druhou částí. Oba věnce pečte na 165 °C dozlatova.
Danu z blogu Marzicake navštivte zde.