Karamel
Hmota, která vzniká procesem zahřívání navlhčeného cukru. Má zlatově hnědou barvu a používá se k dekorování dezertů, koláčů, sušenek, a také ke zbarvení potravinových produktů, jako jsou nápoje a cukrářské výrobky.
Karpatka
Oblíbené pečivo, které je tvořené dvěma vrstvami koláče vyrobeného z tuku, mouky a vajec, mezi nimiž se nachází vrstva pudinku. Obvykle bývá posypáno moučkovým cukrem. Během pečení se v těstě tvoří záhyby, takže hotový výrobek připomíná hory - odtud také jeho název.
Katalánský krém
Tradiční katalánský dezert, který se připravuje z podobných složek a téměř stejně jako Crème brûlée, s nímž bývá také často zaměňován. Recepty Katalánského krému se liší přídavkem citrónové kůry, kukuřičného škrobu a muškátového oříšku.
Kaymak
Sladká hmota, která se přidává do dezertů nebo koláčů. Dá se připravit tak, že se povaří mléko s cukrem v poměru 1:1, případně povařením kondenzovaného mléka v plechovce.
Krokant
Krusta vytvořená z tuku, cukru, nasekaných ořechů nebo mandlí, přičemž vše se zpracuje do tvaru chlebu.
Krystalizace
Proces, který obnáší opakované smažení celého ovoce (jablek, hrušek, blum, meruněk) nebo kůry citrusového ovoce (citrónu, pomeranče, mandarinky) ve sladkém sirupu. Kandované ovoce představuje výtečnou přísadu do dezertů.
Kráječ na piškotový dort
Přesný kráječ pro krájení piškotových dortů. S ním se vám dort již nebude lámat ani drobit na malé kousky. Kráječ se skládá z držadla a rovné linky, která umožňuje dort rozkrojit podélně, dokonce i na několik vrstev. Další výhodou tohoto nástroje je nastavitelnost výšky linky.
Kuchyňská váha
Kuchyňská váha se používá, potřebujeme-li pozorně odvážit všechny složky k přípravě těsta. Mezi nejužitečnější patří elektronická váha, která zobrazuje skutečnou hmotnost produktu, i když se průběžně přidává, a v těchto případech se z ní nemusí sundavat miska. Novější váhy váží v kilogramech, gramech a librách, s přesností na 2 gramy. Velikost misky závisí na vybraném modelu. Obvykle je maximální hmotnost, kterou lze zvážit, 5 kg. Někteří výrobci přidávají další funkce, například měření teploty okolí a časovač s alarmem.
Kutia
Vánoční jídlo, které je typické pro polskou, litevskou, běloruskou a ukrajinskou kuchyni. Vyrábí se z vařené pšenice, máku, medu, ořechů a sušeného ovoce. Ve shodě s tradicí se jedná o jedno ze základních dvanácti pokrmů a na vždy se musí objevit na vánočním stole.
Kynutí
Počáteční stádium přípravy kynutého koláče, kdy se do těsta přidávají kvasnice (spolu s teplou tekutinou). Působením tepla a vody začne díky kvasnicím probíhat kvašení cukrů, které jsou v těstu obsažené, a těsto začne "stoupat".
Kynutý koláč
Typ koláče, který se vyrábí za použití kvasnic. Těsto se skládá z vody nebo mléka, mlouky, cukru a vajec. Kvasnice pod vlivem teplé tekutiny (vody nebo mléka) začínají růst a přeměňovat cukr na produkty alkoholového kvašení (alkohol, oxid uhličitý). Uvolňující se plyn expanduje a těsto uvolňuje (tj. těsto stoupá vzhůru). Tyto typy těsta se používají k výrobě kynutých rohlíků, koblih, housek, koláčů s ovocem, tvarohem a chutnou náplní. Kynuté těsto bez vajec se používá při přípravě pizzy.
Křehké pečivo
Typ těsta, které se vyrábí z vajec, mouky a cukru, a při jehož přípravě se používá relativně velké množství tuku. V poměru 1:2 s moukou si pečivo po upečení uchovává svoji jedinečnou strukturu. Používá se při přípravě sušenek a jako základní vrstva pro koláče s ovocem, pro tvarohové koláče a koláče Mazurek.