Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Seznam ingrediencí

  • 80 g rostlinného tuku Hera máslová
  • 2 žloutky
  • 60 g krystalového cukru
  • 25 g droždí
  • 110 ml mléka nebo smetany
  • 2 – 3 lžíce rumu
  • 2 lžíce brusinek
  • citronová kůra a šťáva s citronu dle chuti
  • špetka soli
  • 250 – 300 g hladké mouky
  • loupané plátky mandlí
  • 1 rozšlehané vajíčko na potření

Postup přípravy

Nejprve se zaměřte na kvásek, který vytvoříte z vlažného až mírně teplého mléka (nebo smetany), droždí, 1 lžičky cukru. Následně utřete tuk, cukr a žloutky. Přidejte sůl, kůru a šťávu z citronu, brusinky a rum. Do této hmoty pomalu a za stálého míchání přilijte kvásek. Nakonec zapracovávejte hladkou mouku. Nechte v míse kynout. Nejlépe až hodinu.

Po vykynutí ještě jednou zpracujte na vále a vytvořte bochánek. Ten můžete péci buď jen na plechu s pečícím papírem, nebo pečící papír vložte do dortové formy. To jsem letos vyzkoušela já. Proto je bochánek vyšší a trochu jiný než ten, co koupíte v supermarketech. Tam naleznete i místo brusinek rozinky. Ale věřte, že brusinky nemají chybu a pozvednou chuť bochánku o sto procent výše. Než vložíte do trouby, pomažte rozšlehaným vejcem a posypte nasekanými mandlemi.

Pečte dle vaší trouby. Prvních 10 minut na 180 °C a následně 40 minut na 160 – 165 °C. Po upečení vyndejte z formy, aby bochánek lehce klesl a malinko potřete rumem. Nechte vychladnout a nakonec můžete pocukrovat nevlhnoucím moučkovým cukrem.

Danu z blogu Marzicake navštivte zde.