use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Seznam ingrediencí

  • 80 g rostlinného tuku Hera máslová
  • 2 žloutky
  • 60 g krystalového cukru
  • 25 g droždí
  • 110 ml mléka nebo smetany
  • 2 – 3 lžíce rumu
  • 2 lžíce brusinek
  • citronová kůra a šťáva s citronu dle chuti
  • špetka soli
  • 250 – 300 g hladké mouky
  • loupané plátky mandlí
  • 1 rozšlehané vajíčko na potření

Postup přípravy

Nejprve se zaměřte na kvásek, který vytvoříte z vlažného až mírně teplého mléka (nebo smetany), droždí, 1 lžičky cukru. Následně utřete tuk, cukr a žloutky. Přidejte sůl, kůru a šťávu z citronu, brusinky a rum. Do této hmoty pomalu a za stálého míchání přilijte kvásek. Nakonec zapracovávejte hladkou mouku. Nechte v míse kynout. Nejlépe až hodinu.

Po vykynutí ještě jednou zpracujte na vále a vytvořte bochánek. Ten můžete péci buď jen na plechu s pečícím papírem, nebo pečící papír vložte do dortové formy. To jsem letos vyzkoušela já. Proto je bochánek vyšší a trochu jiný než ten, co koupíte v supermarketech. Tam naleznete i místo brusinek rozinky. Ale věřte, že brusinky nemají chybu a pozvednou chuť bochánku o sto procent výše. Než vložíte do trouby, pomažte rozšlehaným vejcem a posypte nasekanými mandlemi.

Pečte dle vaší trouby. Prvních 10 minut na 180 °C a následně 40 minut na 160 – 165 °C. Po upečení vyndejte z formy, aby bochánek lehce klesl a malinko potřete rumem. Nechte vychladnout a nakonec můžete pocukrovat nevlhnoucím moučkovým cukrem.

Danu z blogu Marzicake navštivte zde.