Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Jedni ho milují, druzí nenávidí. Svátek sv. Valentýna budí každopádně velký rozruch.

Ať už stojíte na jakékoliv straně břehu, zkuste ho využít jako další skvělou příležitost pro pečení a vykouzlete tak svým nejbližším úsměv na rtech.

A Nezapomeňte, že oslavy Svatého Valentýna nejsou jen pro zamilované páry. Sezvěte své přátele a rodinu a vykouzlete pro ně sladké překvapení.

Posbírali jsme pro vás ty nejzamilovanější recepty a zaručujeme, že pokud alespoň jeden z nich vyzkoušíte, tuhle tradici si zamilujete.

A protože si speciální momenty žádají výjimečné dezerty, vyzkoušejte tohle skvělé Tiramisu. Pro nás to byla láska na první pohled!

Valentýnské Tiramisu

Na ovoce:

600 – 700 g směsi lesního ovoce (může být i  mražené)
4 lžíce krystalového cukru
1 lžíce citronové šťávy
1 hrnku vína Marsala, nebo jiného dezertního červeného vína

Na krém:

3 žloutky
75 g krystalového cukru
1 lžíce vína Marsala, nebo jiného dezertního červeného vína
380 g mascarpone
360 ml vychlazené smetany

Na dokončení:

36 cukrářských piškotů
3 lžíce jemného třtinové cukru na poprášení
jedlé květy na ozdobu

 

Nejprve si připravte ovoce. V případě, že používáte čerstvé ovoce, očistěte ho a dejte do keramické mísy. Přidejte cukr (množství upravte podle kyselosti ovoce), citronovou šťávu a dezertní víno.
Nechte marinovat alespoň 2 hodiny, nebo ideálně přes noc. Ovoce pustí šťávu, kterou budete potřebovat na navlhčení piškotů.

Na krém vyšlehejte v nerezové misce žloutky společně s cukrem a dejte na vodní lázeň. Pokračujte v šlehání zhruba 5 minut, nebo dokud není směs velmi teplá (nesmí být však vařící – vaječná směs nesmí projít varem). Potom přidejte víno a šlehejte ještě další 1 minutu. Odstraňte misku z tepla a prudce ji zchlaďte v ledové vodě. Jakmile je směs studená, zašlehejte mascarpone.

V další nerezové misce vyšlehejte smetanu dotuha a potom ji lehce přimíchejte do směsi s mascarpone.

Servírovací mísu vyložte cukrářskými piškoty. Na ně rozprostřete asi 1 směsi marinovaného ovoce společně s asi 1 šťávy. Ujistěte se, že je vrstva rovnoměrná a piškoty jsou jemně mokré, nikoliv prosáklé. Pokračujte třetí vrstvou a na ovoce rozprostřete asi 1 připraveného krému. Celý proces skládání ještě jednou opakujte. Dejte do lednice a nechte vychladit alespoň 2 hodiny, nebo přes noc.

Před podáváním posypte povrch tiramisu třtinovým cukrem a ozdobte jedlými květy.

Tip: pokud chcete, aby mělo tiramisu více vrstev, přizpůsobte tomu servírovací mísu.

Dobrou chuť a pamatujte! Láska a jídlo spolu souvisejí od nepaměti a na Valentýna to platí dvojnásob!