Ať už stojíte na jakékoliv straně břehu, zkuste ho využít jako další skvělou příležitost pro pečení a vykouzlete tak svým nejbližším úsměv na rtech.
A Nezapomeňte, že oslavy Svatého Valentýna nejsou jen pro zamilované páry. Sezvěte své přátele a rodinu a vykouzlete pro ně sladké překvapení.
Posbírali jsme pro vás ty nejzamilovanější recepty a zaručujeme, že pokud alespoň jeden z nich vyzkoušíte, tuhle tradici si zamilujete.
A protože si speciální momenty žádají výjimečné dezerty, vyzkoušejte tohle skvělé Tiramisu. Pro nás to byla láska na první pohled!
Valentýnské Tiramisu
Na ovoce:
600 – 700 g směsi lesního ovoce (může být i mražené)
4 lžíce krystalového cukru
1 lžíce citronové šťávy
1 hrnku vína Marsala, nebo jiného dezertního červeného vína
Na krém:
3 žloutky
75 g krystalového cukru
1 lžíce vína Marsala, nebo jiného dezertního červeného vína
380 g mascarpone
360 ml vychlazené smetany
Na dokončení:
36 cukrářských piškotů
3 lžíce jemného třtinové cukru na poprášení
jedlé květy na ozdobu
Nejprve si připravte ovoce. V případě, že používáte čerstvé ovoce, očistěte ho a dejte do keramické mísy. Přidejte cukr (množství upravte podle kyselosti ovoce), citronovou šťávu a dezertní víno.
Nechte marinovat alespoň 2 hodiny, nebo ideálně přes noc. Ovoce pustí šťávu, kterou budete potřebovat na navlhčení piškotů.
Na krém vyšlehejte v nerezové misce žloutky společně s cukrem a dejte na vodní lázeň. Pokračujte v šlehání zhruba 5 minut, nebo dokud není směs velmi teplá (nesmí být však vařící – vaječná směs nesmí projít varem). Potom přidejte víno a šlehejte ještě další 1 minutu. Odstraňte misku z tepla a prudce ji zchlaďte v ledové vodě. Jakmile je směs studená, zašlehejte mascarpone.
V další nerezové misce vyšlehejte smetanu dotuha a potom ji lehce přimíchejte do směsi s mascarpone.
Servírovací mísu vyložte cukrářskými piškoty. Na ně rozprostřete asi 1 směsi marinovaného ovoce společně s asi 1 šťávy. Ujistěte se, že je vrstva rovnoměrná a piškoty jsou jemně mokré, nikoliv prosáklé. Pokračujte třetí vrstvou a na ovoce rozprostřete asi 1 připraveného krému. Celý proces skládání ještě jednou opakujte. Dejte do lednice a nechte vychladit alespoň 2 hodiny, nebo přes noc.
Před podáváním posypte povrch tiramisu třtinovým cukrem a ozdobte jedlými květy.
Tip: pokud chcete, aby mělo tiramisu více vrstev, přizpůsobte tomu servírovací mísu.
Dobrou chuť a pamatujte! Láska a jídlo spolu souvisejí od nepaměti a na Valentýna to platí dvojnásob!