I když se Vaše domácí cukrárna pyšní těmi nejmodernějšími kuchyňskými výdobytky, může být veškerá Vaše snaha marná, pokud nezačnete jako všichni velcí mistři svého oboru – pěkně od píky. Naštěstí je tu Hera, která má pro Vás vždycky dobrou radu. Takže pozorně čtěte, zuřivě zapisujte a pak už jen bezstarostně popusťte uzdu své fantazie. Konec bude totiž božsky sladký!
Mouka - pro ještě kypřejší cupcakes
Hladkou bílou moukou nezkazíte nikdy nic. Je to stálice, která (téměř) vždy odvede svoji práci velmi dobře. Ale je tu ještě jedno kouzlo – dortová mouka. Na rozdíl od zahraničních sousedů si ji bohužel v Čechách nemůžete koupit v každém supermarketu. Na druhou stranu si ji doma zvládnete namíchat během chvilky! A rovnou ji udělejte do zásoby. Okamžitě si ji totiž zamilujete.
Dortová mouka:
50 gramů hladké bílé (alespoň 2 x přesáté) mouky smíchejte s 14 gramy kukuřičného škrobu. Ještě jednou prosejte a uschovejte do vzduchotěsné nádoby. Výborně se hodí například pro Red Velvet cupcakes.
Jedlá soda - proč vlastně soda?
Nečeká Vás hodina chemie, nebojte. Stačí si osvojit jednoduchou poučku – pokud recept žádá lžičku kypřícího prášku do pečiva a součástí těsta je zároveň kyselá složka (např. podmáslí, citron či jogurt), nahraďte půl lžičky kypřícího prášku do pečiva právě sodou. Sodu můžete na studeném a tmavém místě skladovat až rok. Oproti tomu kypřící prášek by Vám neměl ležet v poličce déle než 3 měsíce.
Cukr - osvěžte svoje cupcakes vždy novou chutí
Krupicový cukr je základ všeho! Mějte ale po ruce připravené i jiné druhy cukrů. Nebojte se s nimi experimentovat, uvidíte, že si jejich specifickou chuť zamilujete. Vyzkoušejte třeba tmavý třtinový cukr. Korpusům Vašich cupcakes propůjčí hlubokou karamelovou a zemitou příchuť.
Sůl - i sladkou chuť je potřeba vyvážit
I když se sůl používá především pro slanou kuchyni, nesmí chybět ani ve sladkých cupcakes. Chutě je potřeba vyvážit, aby byl výsledek dokonalý. Pokud tedy recept žádá sůl, neostýchejte se a solte!
Štědřejší pak můžete být při výrobě slaného karamelu nebo polev z tmavé čokolády. Špetka hrubozrnné soli jim totiž dodá ten pravý šmrnc. Pak už se jen připravte na dotazy hostů, proč je zrovna tento cupcake tak neodolatelně dobrý.
Mléko - fantazii se meze nekladou
Pokud se rozhodnete použít mléko, smiřte se s drobným prohřeškem proti štíhlé linii. Ano, můžete samozřejmě použít odtučněnou variantu, ale my přísaháme na to plnotučné! Vyšší obsah tuku se postará nejen o lepší konzistenci těsta Vašich korpusů, ale také o vynikající chuť a dostatečnou vláčnost. Ta pravá zábava však přichází s experimentováním. Zkuste pro změnu použít mléko mandlové, sójové, ovesné nebo kokosové. Se stejným receptem a trochou fantazie tak pokaždé překvapíte novou chutí.
A nezapomeňte. Vaše cupcakes nebudou nikdy dokonalé, pokud se o ně nepodělíte!