use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Co jste chtěli vědět o cupcakes, ale báli jste se zeptat. Pokud jste se nechali unést kouzlem cupcakes, jistě se ve Vaší kuchyni pomalu hromadí veškeré potřebné náčiní. Zpomalte! Je tu totiž ještě jedna, daleko důležitější, fáze příprav.

I když se Vaše domácí cukrárna pyšní těmi nejmodernějšími kuchyňskými výdobytky, může být veškerá Vaše snaha marná, pokud nezačnete jako všichni velcí mistři svého oboru – pěkně od píky. Naštěstí je tu Hera, která má pro Vás vždycky dobrou radu. Takže pozorně čtěte, zuřivě zapisujte a pak už jen bezstarostně popusťte uzdu své fantazie. Konec bude totiž božsky sladký!

Mouka  - pro ještě kypřejší cupcakes

Hladkou bílou moukou nezkazíte nikdy nic. Je to stálice, která (téměř) vždy odvede svoji práci velmi dobře.  Ale je tu ještě jedno kouzlo – dortová mouka. Na rozdíl od zahraničních sousedů si ji bohužel v Čechách nemůžete koupit v každém supermarketu. Na druhou stranu si ji doma zvládnete namíchat během chvilky! A rovnou ji udělejte do zásoby. Okamžitě si ji totiž zamilujete.

Dortová mouka:

50 gramů hladké bílé (alespoň 2 x přesáté) mouky smíchejte s 14 gramy kukuřičného škrobu. Ještě jednou prosejte a uschovejte do vzduchotěsné nádoby. Výborně se hodí například pro Red Velvet cupcakes.

Jedlá soda  - proč vlastně soda?

Nečeká Vás hodina chemie, nebojte. Stačí si osvojit jednoduchou poučku – pokud recept žádá lžičku kypřícího prášku do pečiva a součástí těsta je zároveň kyselá složka (např. podmáslí, citron či jogurt), nahraďte půl lžičky kypřícího prášku do pečiva právě sodou. Sodu můžete na studeném a tmavém místě skladovat až rok. Oproti tomu kypřící prášek by Vám neměl ležet v poličce déle než 3 měsíce.

Cukr - osvěžte svoje cupcakes vždy novou chutí

Krupicový cukr je základ všeho! Mějte ale po ruce připravené i jiné druhy cukrů. Nebojte se s nimi experimentovat, uvidíte, že si jejich specifickou chuť zamilujete. Vyzkoušejte třeba tmavý třtinový cukr. Korpusům Vašich cupcakes propůjčí hlubokou karamelovou a zemitou příchuť.

Sůl  - i sladkou chuť je potřeba vyvážit

I když se sůl používá především pro slanou kuchyni, nesmí chybět ani ve sladkých cupcakes. Chutě je potřeba vyvážit, aby byl výsledek dokonalý. Pokud tedy recept žádá sůl, neostýchejte se a solte!

Štědřejší pak můžete být při výrobě slaného karamelu nebo polev z tmavé čokolády. Špetka hrubozrnné soli jim totiž dodá ten pravý šmrnc. Pak už se jen připravte na dotazy hostů, proč je zrovna tento cupcake tak neodolatelně dobrý.

Mléko  - fantazii se meze nekladou

Pokud se rozhodnete použít mléko, smiřte se s drobným prohřeškem proti štíhlé linii. Ano, můžete samozřejmě použít odtučněnou variantu, ale my přísaháme na to plnotučné! Vyšší obsah tuku se postará nejen o lepší konzistenci těsta Vašich korpusů, ale také o vynikající chuť a dostatečnou vláčnost. Ta pravá zábava však přichází s experimentováním. Zkuste pro změnu použít mléko mandlové, sójové, ovesné nebo kokosové. Se stejným receptem a trochou fantazie tak pokaždé překvapíte novou chutí.

A nezapomeňte. Vaše cupcakes nebudou nikdy dokonalé, pokud se o ně nepodělíte!