A kde že se vlastně Jidáše vzaly?
Jidáše se pekly podle tradic na Zelený čtvrtek a měly se ten den upéct a sníst. Některé rodiny pekly Jidáše dokonce ve středu večer, aby je mohli sníst teplé ještě ráno.
Typické velikonoční pečivo má tvar zkrouceného provazu, který má symbolizovat zradu Jidáše a provaz, na kterém se oběsil. Pro pohanskou připomínku jara je však možné se setkat i s jinými tvary jako jsou například kuřátka.
Kdo jedl Jidáše na Zelený čtvrtek, byl po celý rok chráněn před hadím uštknutím a těšil se pevnému zdraví.
Recept na ty nejlepší Jidáše bychom jen těžko hledali. Každý kraj a každá rodina si stojí za tím svým receptem. I přesto, že nejtradičnější jsou Jidáše medové, můžeme se setkat i s variantami bez medu, nebo naopak s ořechy či rozinkami naloženými v rumu.
Jidáše vycházejí z velmi podobného těsta jako je například vánočka nebo mazanec. Těsto je ale navíc hutnější a bohatší a podle staré tradice by mělo obsahovat med. Aby bylo těsto pružné a hladké, je třeba ho nějakou dobu hníst a tento krok neošidit. Pokud si vezmete na pomoc robota, samozřejmě nějaký čas ušetříte. Přestat můžete ve fázi, kdy bude těsto krásně hladké a jemné.
A pokud se bojíte finálního tvarování, máme pro vás odzkoušený tip – rozdělené kousky těsta nechejte vychladit alespoň 20 minut v lednici.
Pojďme ale od teorie k praxi, protože letošní pečení s Herou bude hračka!
Podle našeho receptu a video návodu bude příprava kynutého těsta snadná a tvarování Jidášů si užijete vy i vaši pomocníci v kuchyni. Společně zvládneme upéct ty nejlepší jidáše i jiné velikonoční pochoutky!
Pojďte tedy s námi letos oživit tuto krásnou tradici a upečte si Jidáše podle našeho receptu, který najdete zde! Jak snadno a krásně Jiidáše vytvarovat se pak dozvíte v našem videoreceptu, který najdete zde.