use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Jidáše byly svého času nedílnou součástí Velikonoc a tak nemohly na Zelený čtvrtek chybět na žádném stole. A my se nedivíme. Je to totiž to nejkrásnější a nejsladší velikonoční pečivo, které se leskne medem.

A kde že se vlastně Jidáše vzaly?
Jidáše se pekly podle tradic na Zelený čtvrtek a měly se ten den upéct a sníst. Některé rodiny pekly Jidáše dokonce ve středu večer, aby je mohli sníst teplé ještě ráno.
Typické velikonoční pečivo má tvar zkrouceného provazu, který má symbolizovat zradu Jidáše a provaz, na kterém se oběsil. Pro pohanskou připomínku jara je však možné se setkat i s jinými tvary jako jsou například kuřátka. 
Kdo jedl Jidáše na Zelený čtvrtek, byl po celý rok chráněn před hadím uštknutím a těšil se pevnému zdraví.

Recept na ty nejlepší Jidáše bychom jen těžko hledali. Každý kraj a každá rodina si stojí za tím svým receptem. I přesto, že nejtradičnější jsou Jidáše medové, můžeme se setkat i s variantami bez medu, nebo naopak s ořechy či rozinkami naloženými v rumu.

Jidáše vycházejí z velmi podobného těsta jako je například vánočka nebo mazanec. Těsto je ale navíc hutnější a bohatší a podle staré tradice by mělo obsahovat med.  Aby bylo těsto pružné a hladké, je třeba ho nějakou dobu hníst a tento krok neošidit. Pokud si vezmete na pomoc robota, samozřejmě nějaký čas ušetříte. Přestat můžete ve fázi, kdy bude těsto krásně hladké a jemné.
A pokud se bojíte finálního tvarování, máme pro vás odzkoušený tip – rozdělené kousky těsta nechejte vychladit alespoň 20 minut v lednici. 

Pojďme ale od teorie k praxi, protože letošní pečení s Herou bude hračka!
Podle našeho receptu a video návodu bude příprava kynutého těsta snadná a tvarování Jidášů si užijete vy i vaši pomocníci v kuchyni. Společně zvládneme upéct ty nejlepší jidáše i jiné velikonoční pochoutky!

Pojďte tedy s námi letos oživit tuto krásnou tradici a upečte si Jidáše podle našeho receptu, který najdete zde! Jak snadno a krásně Jiidáše vytvarovat se pak dozvíte v našem videoreceptu, který najdete zde.