Žemlovka
Existují jen dvě skupiny lidí. Pokud patříte do té, která žemlovku miluje stejně jako my, je jasné, co bude dnes k večeři.
Čas přípravy20 minut
6 porce

Ingredience
Na těsto:
- veka / mazanec / staré rohlíky
- 400 ml mléka
- 3 žloutky
- 50 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
Na náplň:
- 100 g Hery máslové
- 4 jablka
- 50 g moučkového cukru
- hrst rozinek
- hrst ořechů
- 50 ml rumu
- 50 g skořicový cukr
Postup přípravy
- Zapékací formu si vymažte trochou Hery máslové. Jablka nakrájejte na jemné plátky. Plátky smíchejte s cukrem, skořicovým cukrem, rozinkami a ořechy. Nakonec zakápněte rumem.
- Zvolené pečivo nakrájejte na plátky. Mléko, žloutky, moučkový a vanilkový cukr rozšlehejte v jedné míse. V hotové mléčné směsi namáčejte pečivo. Z namočeného pečiva udělejte první vrstvu.
- Na první vrstvu dejte směs jablek, na jablka dejte zase namočené pečivo. Tento postup opakujte, dokud všechny ingredience nespotřebujete, ale pozor – poslední vrstva musí být namočené pečivo, na které poklaďte ještě na plátky nakrájenou Heru máslovou.
- Pečte na 170 °C, cca 30 minut. Před podáváním můžete žemlovku ještě pocukrovat.
