use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Žemlovka

Existují jen dvě skupiny lidí. Pokud patříte do té, která žemlovku miluje stejně jako my, je jasné, co bude dnes k večeři.
  • 50 minut
  • Čas přípravy20 minut
  • 6 porce
recipe image Žemlovka

Ingredience

Na těsto:
  • veka / mazanec / staré rohlíky
  • 400 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
Na náplň:
  • 100 g Hery máslové
  • 4 jablka
  • 50 g moučkového cukru
  • hrst rozinek
  • hrst ořechů
  • 50 ml rumu
  • 50 g skořicový cukr

      Postup přípravy
      1. Zapékací formu si vymažte trochou Hery máslové. Jablka nakrájejte na jemné plátky. Plátky smíchejte s cukrem, skořicovým cukrem, rozinkami a ořechy. Nakonec zakápněte rumem.
      2. Zvolené pečivo nakrájejte na plátky. Mléko, žloutky, moučkový a vanilkový cukr rozšlehejte v jedné míse. V hotové mléčné směsi namáčejte pečivo. Z namočeného pečiva udělejte první vrstvu.
      3. Na první vrstvu dejte směs jablek, na jablka dejte zase namočené pečivo. Tento postup opakujte, dokud všechny ingredience nespotřebujete, ale pozor – poslední vrstva musí být namočené pečivo, na které poklaďte ještě na plátky nakrájenou Heru máslovou.
      4. Pečte na 170 °C, cca 30 minut. Před podáváním můžete žemlovku ještě pocukrovat.