Rýžový nákyp
Oblíbené jídlo nejen našich dětí. Vyzkoušejte náš rýžový nákyp provoněný kořením s křupavou vrstvou na povrchu. Hodí se nejen jako hlavní jídlo, ale díky servírování do menších formiček i jako vynikající dezert.
Čas přípravy35 minut
4 porce

Ingredience
Seznam ingrediencí
- 200 g kulatozrnné rýže
- 50 g Hery máslové
- 500–700 ml mléka (podle druhu rýže, každá má jinou savost)
- několik tobolek kardamomu či hvězdiček badyánu, kousek celé skořice
- 80 g rozinek, nejlépe žlutých
- 100 g přírodního cukru
- Hera máslová na vymazání formiček
Postup přípravy
- Rýži propláchněte – nejlépe na cedníku – nechte okapat a vysušit. V hrnci rozehřejte Heru máslovou a rýži na ní osmahněte. Promíchejte, aby se zrnka obalila rozpuštěnou Herou. Přilijte mléko s kořením a na mírném ohni povařte asi čtvrt hodiny. Pak vmíchejte rozinky a vařte ještě tak deset minut (podle potřeby dolijte mléko).
- Zapněte gril v troubě nebo ji předehřejte na nejvyšší stupeň. Rýžovou směs rozdělte do vymazaných zapékacích formiček nebo jedné větší formy a posypte cukrem. Vložte pod gril a krátce (asi tři minuty) zapečte, aby cukr zkaramelizoval.
TIP: ozdobte malinami
