use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Rýžový nákyp

Oblíbené jídlo nejen našich dětí. Vyzkoušejte náš rýžový nákyp provoněný kořením s křupavou vrstvou na povrchu. Hodí se nejen jako hlavní jídlo, ale díky servírování do menších formiček i jako vynikající dezert.
  • 45 minut
  • Čas přípravy35 minut
  • 4 porce
recipe image Rýžový nákyp

Ingredience

Seznam ingrediencí
  • 200 g kulatozrnné rýže
  • 50 g Hery máslové
  • 500–700 ml mléka (podle druhu rýže, každá má jinou savost)
  • několik tobolek kardamomu či hvězdiček badyánu, kousek celé skořice
  • 80 g rozinek, nejlépe žlutých
  • 100 g přírodního cukru
  • Hera máslová na vymazání formiček

      Postup přípravy
      1. Rýži propláchněte – nejlépe na cedníku – nechte okapat a vysušit. V hrnci rozehřejte Heru máslovou a rýži na ní osmahněte. Promíchejte, aby se zrnka obalila rozpuštěnou Herou. Přilijte mléko s kořením a na mírném ohni povařte asi čtvrt hodiny. Pak vmíchejte rozinky a vařte ještě tak deset minut (podle potřeby dolijte mléko).
      2. Zapněte gril v troubě nebo ji předehřejte na nejvyšší stupeň. Rýžovou směs rozdělte do vymazaných zapékacích formiček nebo jedné větší formy a posypte cukrem. Vložte pod gril a krátce (asi tři minuty) zapečte, aby cukr zkaramelizoval.
      TIP: ozdobte malinami