Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Rýžový nákyp

Oblíbené jídlo nejen našich dětí. Vyzkoušejte náš rýžový nákyp provoněný kořením s křupavou vrstvou na povrchu. Hodí se nejen jako hlavní jídlo, ale díky servírování do menších formiček i jako vynikající dezert.
  • 45 minut
  • Čas přípravy35 minut
  • 4 porce
recipe image Rýžový nákyp

Ingredience

Seznam ingrediencí
  • 200 g kulatozrnné rýže
  • 50 g Hery máslové
  • 500–700 ml mléka (podle druhu rýže, každá má jinou savost)
  • několik tobolek kardamomu či hvězdiček badyánu, kousek celé skořice
  • 80 g rozinek, nejlépe žlutých
  • 100 g přírodního cukru
  • Hera máslová na vymazání formiček

      Postup přípravy
      1. Rýži propláchněte – nejlépe na cedníku – nechte okapat a vysušit. V hrnci rozehřejte Heru máslovou a rýži na ní osmahněte. Promíchejte, aby se zrnka obalila rozpuštěnou Herou. Přilijte mléko s kořením a na mírném ohni povařte asi čtvrt hodiny. Pak vmíchejte rozinky a vařte ještě tak deset minut (podle potřeby dolijte mléko).
      2. Zapněte gril v troubě nebo ji předehřejte na nejvyšší stupeň. Rýžovou směs rozdělte do vymazaných zapékacích formiček nebo jedné větší formy a posypte cukrem. Vložte pod gril a krátce (asi tři minuty) zapečte, aby cukr zkaramelizoval.
      TIP: ozdobte malinami