Závin s anglickou slaninou a kyselým zelím
Čas pečení1 hodiny 0 minut
1 porce

Ingredience
- 400 g hladké mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- 100 ml vlažné vody
- 100 ml vlažného mléka
- 3 lžíce Hery máslová příchuť
- 1 lžička soli
- 300 g kysaného zelí
- 250 g anglické slaniny
- 1 cibule
- 1 lžíce oleje na smažení
- kmín
- sůl a pepř podle chuti
- 1 bílek na potření
- kmín na posypání
Energy (kcal) | 0 kcal |
Energy (kJ) | 0 kJ |
Protein (g) | 0.0 g |
Carbohydrate incl. fibre (g) | 0.0 g |
Carbohydrate excl. fibre (g) | 0.0 g |
Sugar (g) | 0.0 g |
Fibre (g) | 0.0 g |
Fat (g) | 0.0 g |
Saturated fat (g) | 0.0 g |
Unsaturated fat (g) | 0.0 g |
Monounsaturated fat (g) | 0.0 g |
Polyunsaturated fat (g) | 0.0 g |
Trans fat (g) | 0.0 g |
Cholesterol (mg) | 0 mg |
Sodium (mg) | 0 mg |
Salt (g) | 0.00 g |
Vitamin A (IU) | 0 IU |
Vitamin C (mg) | 0.0 mg |
Calcium (mg) | 0 mg |
Iron (mg) | 0.00 mg |
Potassium (mg) | 0 mg |
- Sypké suroviny – droždí, sůl a mouku, smíchejte dohromady. Přidejte vlažnou vodu s mlékem a Heru. Vypracujte nelepivé těsto, které nechejte hodinu kynout pod utěrkou, na teplém místě.
- Mezitím si připravte náplň, která musí vychladnout.
- Cibuli nakrájejte na drobné kostičky. Anglickou slaninu na kostičky trochu větší. Zelí nechejte v cedníku okapat. Kdo chce zelí méně kyselé, může ho ještě propláchnout vodou a nechat okapat.
- Ve velké pánvi zahřejte olej a osmahněte na něm cibuli a slaninu do křupava. Přidejte kysané zelí. Promíchejte a dejte opět do cedníku. Odkape přebytečná mastnota. Nechejte úplně vychladnout.
- Vykynuté těsto rozválejte na placku. Dejte na ni vychladlou náplň. Pevně zarolujte a dejte do pekáče vyloženého pečicím papírem. Potřete bílkem a posypejte kmínem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 35 minut, dokud závin nezezlátne.
- Nechejte trochu vychladnout. Můžete podávat teplý i studený.