Buchtičky s vanilkovým krémem
Vyšvihněte se před ostatními členy domácnosti a připravte poctivé domácí buchtičky s krémem. Pozor, žádné šizení pudinkem nebo kupovanými polotovary.
Čas přípravy50 minut
4 porce

Ingredience
Na buchtičky:
- 200 ml plnotučného mlieka
- 1 sáček sušeného droždí
- 100 g cukru krupice
- 1 vejce
- 125 g Hery máslová příchuť
- špetka soli
- 300 g hladkých mouky
- 200 g polohrubé mouky
Na dokončení:
- 1 lžíce Hery máslová příchuť na vymazání pekáče
- 2 lžíce Hery máslová příchuť + 1 lžíce rumu na potření
Na krém:
- 800 ml plnotučného mlieka
- 1 vanilkový lusk
- 3 žloutky
- 100 g třtinového nebo bílého cukru krupice
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
Postup přípravy
- Začněte s přípravou buchtiček. Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné. Do mísy, ideálně do mísy kuchyňského robota, dejte obě mouky, špetku soli, cukr, droždí i vejce. Nakonec přidejte rozpuštěnou, ale už vychladlou Heru.
- Umíchejte nelepivé, hladké těsto.
- Mísu přikryjte utěrkou a nechejte hodinu kynout na teplém místě. Těsto krásně zvětší svůj objem. Z vykynutého těsta oddělujte kousky, ze kterých uválíte kuličky. Ty skládejte vedle sebe do pekáčku vymazaného Herou. Kuličky skládejte s rozestupy asi 1 cm. Ještě vykynou.
- Až máte celé těsto zpracované, přikryjte pekáč utěrkou a nechejte ještě půl hodiny kynout. Můžete také použít kynutí v troubě. Pekáč nepřikrývejte, ale dejte do trouby vyhřáté na 40 °C a tam nechejte půl hodiny.
- Troubu předehřejte na 160 °C. Vložte do ní vykynuté buchtičky a nechejte péct 35–40 minut dozlatova.
- Hotové buchtičky po vytažení z trouby potřete směsí rozpuštěné Hery a rumu. Budou krásně lesklé a budou vonět.
- Připravte si krém. Mléko dejte do hrnce na plotnu a vyškrábněte do něj semínka z vanilkového lusku. Lusk dejte také vyvařit do mléka. Začněte zahřívat a na střední teplotu vařte asi pět minut. Vyndejte lusk.
- Připravte si žloutky. Ty dejte do misky a přidejte cukr. Metličkou míchejte tak dlouho, až směs zhoustne a bude světlejší. Poté přidejte škrob a ještě promíchejte metličkou.
- Mléko v hrnci přiveďte k varu a stáhněte teplotu. Žloutkovou směs pomalu přidávejte do mléka a pořád míchejte metličkou. Pokračujte tak dlouho, až bude celá žloutková směs v mléce.
- Při mírné teplotě vařte tak dlouho, až směs zhoustne na požadovanou konzistenci.
- Hotovým vanilkovým krémem zalijte buchtičky na talíři a ihned podávejte.
