use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Buchtičky s vanilkovým krémem

Vyšvihněte se před ostatními členy domácnosti a připravte poctivé domácí buchtičky s krémem. Pozor, žádné šizení pudinkem nebo kupovanými polotovary.
  • 1 hodiny 30 minut
  • Čas přípravy50 minut
  • 4 porce
recipe image Buchtičky s vanilkovým krémem

Ingredience

Na buchtičky:
  • 200 ml plnotučného mlieka
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 125 g Hery máslová příchuť
  • špetka soli
  • 300 g hladkých mouky
  • 200 g polohrubé mouky
Na dokončení:
  • 1 lžíce Hery máslová příchuť na vymazání pekáče
  • 2 lžíce Hery máslová příchuť + 1 lžíce rumu na potření
Na krém:
  • 800 ml plnotučného mlieka
  • 1 vanilkový lusk
  • 3 žloutky
  • 100 g třtinového nebo bílého cukru krupice
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu

      Postup přípravy
      1. Začněte s přípravou buchtiček. Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné. Do mísy, ideálně do mísy kuchyňského robota, dejte obě mouky, špetku soli, cukr, droždí i vejce. Nakonec přidejte rozpuštěnou, ale už vychladlou Heru.
      2. Umíchejte nelepivé, hladké těsto.
      3. Mísu přikryjte utěrkou a nechejte hodinu kynout na teplém místě. Těsto krásně zvětší svůj objem. Z vykynutého těsta oddělujte kousky, ze kterých uválíte kuličky. Ty skládejte vedle sebe do pekáčku vymazaného Herou. Kuličky skládejte s rozestupy asi 1 cm. Ještě vykynou.
      4. Až máte celé těsto zpracované, přikryjte pekáč utěrkou a nechejte ještě půl hodiny kynout. Můžete také použít kynutí v troubě. Pekáč nepřikrývejte, ale dejte do trouby vyhřáté na 40 °C a tam nechejte půl hodiny.
      5. Troubu předehřejte na 160 °C. Vložte do ní vykynuté buchtičky a nechejte péct 35–40 minut dozlatova.
      6. Hotové buchtičky po vytažení z trouby potřete směsí rozpuštěné Hery a rumu. Budou krásně lesklé a budou vonět.
      7. Připravte si krém. Mléko dejte do hrnce na plotnu a vyškrábněte do něj semínka z vanilkového lusku. Lusk dejte také vyvařit do mléka. Začněte zahřívat a na střední teplotu vařte asi pět minut. Vyndejte lusk.
      8. Připravte si žloutky. Ty dejte do misky a přidejte cukr. Metličkou míchejte tak dlouho, až směs zhoustne a bude světlejší. Poté přidejte škrob a ještě promíchejte metličkou.
      9. Mléko v hrnci přiveďte k varu a stáhněte teplotu. Žloutkovou směs pomalu přidávejte do mléka a pořád míchejte metličkou. Pokračujte tak dlouho, až bude celá žloutková směs v mléce.
      10. Při mírné teplotě vařte tak dlouho, až směs zhoustne na požadovanou konzistenci.
      11. Hotovým vanilkovým krémem zalijte buchtičky na talíři a ihned podávejte.