Honzáky
Honzovy buchty – s čím je máte raději, s tvarohem nebo s povidli? My s obojím!
Čas přípravy25 minut
24 porce

Ingredience
Na těsto:
- 150 g rostlinného tuku Hera
- 130 g krupicového cukru
- špetka soli
- 1 vejce
- 1 kostka droždí (42 g)
- 200 ml mléka
- 500 g hladké mouky
- 1 vanilkový cukr
- na potření rostlinný tuk Hera
Na tvarohovou náplň:
- 250 g tvarohu v kostce
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
Na povidlovou náplň:
- 1 sklenice povidel
Postup přípravy
- Z droždí, dvou lžic mouky, lžíce cukru a trochy vlažného mléka připravte kvásek a na teplém místě ho nechte vzejít. Zbylou mouku s cukrem nasypte do zadělávací mísy. Přidejte kvásek, vanilkový cukr, vejce, zchladlou rozpuštěnou Heru a špetku soli. Postupně přilévejte zbylé vlažné mléko a vypracujte vláčné těsto, které pak nechte v teple vykynout.
- Půlku těsta rozválejte na pomoučeném vále na silnější plát. Rozkrájejte na dílky a naplňte náplní – tvarohovou nebo povidlovou. Každý dílek zabalte tak, aby vám náplň nikde nevytékala. Vytvořené buchty pomažte pořádně ze všech stran rozpuštěnou Herou a skládejte těsně vedle sebe do předem vymazaného pekáče. Pekáč je potřeba vymazat včetně stěn. S druhou polovinou udělejte to samé.
- V pekáčku nechte buchty ještě asi 15 minut kynout. V troubě vyhřáté na 170 °C je pak pečte asi 25 minut dle typu trouby. Po vyjmutí z trouby potřete buchty zbytkem Hery. Vychladlé buchtičky podávejte pocukrované.
