use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Houbový koláč

Už rostou? Pokud máte nasbíráno, vyzkoušejte tento chutný slaný koláč. A pokud ne a ne zapršet, klidně vyměňte houby za kupované žampiony.
  • 1 hodiny 30 minut
  • Čas přípravy25 minut
  • 8 porce
recipe image Houbový koláč

Ingredience

Na těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 150 g rostlinného tuku Hera
  • 3 PL vody
  • sůl
  • 1 vejce
Na náplň:
  • houby
  • 2 větší cibule
  • olej na smažení
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • hrst nastrouhaného sýra (eidam, gouda apod.)
  • 4 vejce
  • sůl, pepř, muškátový oříšek, čerstvý bylinky
      Postup přípravy
      1. Ze všech surovin vypracujte těsto a dejte ho odpočinout do ledničky. Mezitím opečte na oleji cibuli a pokrájené houby (menší houby, jako jsou třeba lišky, můžete nechat v celku na ozdobu). Vychladlé těsto natlačte do kulaté formy a propíchejte vidličkou. Pečte cca 15 minut na 180 °C dozlatova.
      2. Na náplň vyšlehejte vejce se smetanou, solí a kořením, přidejte nastrouhaný sýr. Na předpečený korpus položte větší části opečených hub, zalijte připravenou směsí a dopékejte cca 45 minut, než hmota začne tuhnout. Poté dozdobte zbytkem opečených hub a vraťte ještě na chvilku do trouby. Slaný koláč nechte pořádně vychladnout, půjde pak lépe krájet. Chutná dobře vlažný i studený z chladničky.