Houbový koláč
Už rostou? Pokud máte nasbíráno, vyzkoušejte tento chutný slaný koláč. A pokud ne a ne zapršet, klidně vyměňte houby za kupované žampiony.
- Čas přípravy25 minut
- 8 porce
Ingredience
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 150 g rostlinného tuku Hera
- 3 PL vody
- sůl
- 1 vejce
Na náplň:
- houby
- 2 větší cibule
- olej na smažení
- 400 ml smetany ke šlehání
- hrst nastrouhaného sýra (eidam, gouda apod.)
- 4 vejce
- sůl, pepř, muškátový oříšek, čerstvý bylinky
Postup přípravy
- Ze všech surovin vypracujte těsto a dejte ho odpočinout do ledničky. Mezitím opečte na oleji cibuli a pokrájené houby (menší houby, jako jsou třeba lišky, můžete nechat v celku na ozdobu). Vychladlé těsto natlačte do kulaté formy a propíchejte vidličkou. Pečte cca 15 minut na 180 °C dozlatova.
- Na náplň vyšlehejte vejce se smetanou, solí a kořením, přidejte nastrouhaný sýr. Na předpečený korpus položte větší části opečených hub, zalijte připravenou směsí a dopékejte cca 45 minut, než hmota začne tuhnout. Poté dozdobte zbytkem opečených hub a vraťte ještě na chvilku do trouby. Slaný koláč nechte pořádně vychladnout, půjde pak lépe krájet. Chutná dobře vlažný i studený z chladničky.