Lososové minidortíčky
Slané dortíčky s uzeným lososem jsou skvělé jako předkrm nebo chuťovka k vínu.
Čas přípravy30 minut
8 porce

Ingredience
Na těsto:
- ½ hrnku hladké mouky
- ½ hrnku kukuřičné mouky
- ½ ČL jedlé sody
- ½ hrnku strouhaného čedaru (nebo jiného tvrdého sýra s výraznější chutí)
- sůl, pepř
- 2 PL rozpuštěného rostlinného tuku Hera máslová příchuť
- ½ hrnku podmáslí
- 1 ČL bazalkového pesta
- 1 vejce
- 8–10 cherry rajčátek
Na ozdobu:
- 1 balení smetanového sýra (přibližně 125 g)
- 50–70 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
- 8 plátků uzeného lososa
- bazalkové pesto
- petrželka nebo jiná bylinka
Postup přípravy
- Troubu si předehřejte na 180 ˚C. Obě dvě mouky prosejte společně se sodou. Do moučné směsi vmíchejte mokré ingredience – podmáslí, rozpuštěnou Heru, vejce a pesto. Míchejte, dokud se těsto nespojí. Nakonec přidejte nastrouhaný sýr a směs osolte a opepřete.
- Košíčky plňte do ⅔. Do každého košíčku vmáčkněte cherry rajčátko, které by mělo být z větší části ponořené. Pečte 20–25 minut nebo dokud nevyjde špejle z těsta suchá. Po upečení nechte ještě 5 minut odpočívat v pečicím plechu a poté přendejte na chladicí mřížku a nechte zcela vychladnout.
- Jakmile jsou košíčky vychladlé, seřízněte jejich vršky tak, abyste dosáhli rovné plochy. Smetanový sýr spolu s Herou důkladně spojte. Každý košíček potřete štědrou dávkou této pomazánky a jemně potřete pestem. Nakonec naaranžujte plátek uzeného lososa a posypte bylinkami. Lehce přiklopte odříznutým vrškem korpusu.
