Závin se špenátem
Jednoduchý závin z kynutého těsta potěší všechny milovníky špenátu. A pokud to nejste zrovna vy, můžete na stejné těsto použít třeba na žampionovou nebo zeleninovou směs.
Čas přípravy20 minut
8 porce

Ingredience
Na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 1 balíček sušeného droždí
- 100 ml vlažné vody
- 100 ml vlažného mléka
- 3 lžíce Hery máslové
- 1 lžička soli
Na náplň:
- 350 g čerstvého špenátu
- 300 g ricotty
- 100 g parmazánu
- 2 vejce
- špetka muškátového oříšku
- sůl + pepř
Na povrch:
- 1 vejce
- sezam
Postup přípravy:
- Sypké suroviny na těsto – droždí, sůl a mouku smíchejte dohromady. Přidejte vlažnou vodu, mléko a Heru máslovou. Vypracujte nelepivé těsto, které nechejte hodinu kynout na teplém místě.
- Připravte si náplň, ta musí před pečením vychladnout. V osolené vodě nechte spařit čerstvý špenát. Když se Vám spaří, sceďte ho a vymačkejte přebytečnou vodu. Špenát nakrájejte na menší části.
- V míse smíchejte ricottu, parmazán, vejce, muškátový oříšek a podle chuti sůl a pepř. Když máte směs hotovou přidejte pokrájený špenát a znova promíchejte.
- Těsto si rozválejte do obdélníkového tvaru, na spodní část těsta rozprostřete směs. Zatočte do závinu, potřete rozkvedlaným vejcem a posypte na povrchu sezamem.
- Závin pečte 35 minut na 180 °C dokud nebude zlatý.
