Základní recept na cupcake
Jedno těsto a tolik variant zdobení! Naučte se péct perfektní cupcakes a když přijde na zdobení, popusťte uzdu své fantazie.
- Čas přípravy35 minut
- 12 porce
Ingredience
Těsto:
- 85 g Hera Máslová příchuť
- 98 g cukru krystal
- 2 velká nebo 3 menší vajíčka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 145 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- malá špetka soli
- 45 ml plnotučného mléka
- 80–100 g čokolády nebo čokoládových lupínků dle chuti
Vanilkový krém:
- 250 ml plnotučného mléka
- 1 sáček vanilkového pudingu
- 60 g krupicového cukru
- 200 g Hera máslová příchuť
Těsto:
- V mixéru vyšleháme rostlinný tuk Hera Máslová příchuť společně s cukrem, dokud není směs kompaktní a nadýchaná.
- Poté přidáme vejce, vždy jedno po druhém, a vše důkladně prošleháme.
- Nakonec jen krátce zašleháme vanilkový extrakt.
- Vedle v misce si smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Celou směs prosejeme přes sítko a postupně ji zapracujeme spolu s mlékem a čokoládou do vyšlehané směsi v mixéru.
- Ingredience přidáváme střídavě, mixujeme na nižší rychlost a po menších částech.
- Vždy začínáme a končíme suchou/moučnou směsí.
- Jakmile je směs hladká a kompaktní, přestaneme se šleháním. Díky tomu zůstane těsto nadýchané.
- Plech na muffiny si vyložíme papírovými košíčky.
- Naplníme je do 2/3 těstem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 17–20 minut.
Krém:
- Větší část mléka nalijeme do kastrůlku, přidáme cukr a povaříme.
- Puding dobře rozmícháme ve zbylém studeném mléce, přilijeme k vařící směsi a mícháme tak dlouho, až tato směs zhoustne a krátce probublá. Ztratí se tak chuť škrobu.
- Připravený puding přelijeme do šlehací mísy a necháme jej v ní úplně vychladnout.
- Povrch pudingu lehce posypeme krupicovým cukrem, aby na něm nevznikl škraloup.
- Do vychladlého pudingu vmícháme po kouscích Heru máslovou a šleháme, dokud nám nevznikne hladký krém.
- Na závěr upečené cupcakes ozdobte připraveným krémem.