Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Věnečky a kytičky

Vyzkoušejte tyto věnečky, kytičky (nebo jakékoliv jiné tvary zvolíte) z odpalovaného těsta. Nemusíte se ho bát, není to žádná věda.
  • 1 hodiny
  • Čas přípravy40 minut
  • 16 porce
recipe image Věnečky a kytičky

Ingredience

Seznam ingrediencí
  • 270 ml vody
  • 80 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • ½ lžičky soli
  • 200 g hladké mouky
  • 5–6 celých vajec (260 g)
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Postup přípravy:
  1. Vodu, Heru a sůl svařte. Následně odstavte a rychle vmíchejte hladkou mouku. Po zapracování vraťte na sporák. Na mírném stupni a za stálého míchání vařečkou zpracovávejte alespoň 2 minuty. Někdy i déle. Těsto se z počátku přichytává, ale postupně jde pěkně za vařečkou a na dno se lepit přestane. A to je ten okamžik, kdy ho sundejte z plotny a občasně promíchejte. Můžete použít i mixér a vyšlehat do vychladnutí.
  2. Pak přidejte postupně jedno vejce za druhým. Ručním mixérem zpracovávejte až do hladkého těsta. To nesmí být moc husté ani moc řídké, aby se vám věnečky neroztékaly. Pak těsto naplňte do sáčků a dělejte tvary, které se vám líbí.
  3. Pečte v předehřáté troubě na 220 °C tak 10 minut a pak teplotu snižte na 190 °C ještě dalších 5–10 minut dopékejte.
  4. Po mírném vychladnutí přepulte a plňte krémem. Plnit můžete žloutkovým krémem nebo pařížskou šlehačkou. Na krém můžete také uvařit vanilkový pudink a po vychladnutí ho spojit s Herou máslová příchuť (čtvrtinu kostky a 2 lžíce moučkového cukru). Na závěr jen posypte moučkovým cukrem.
Recept na pařížskou šlehačku:
  1. 300 ml smetany, 20 g krystalového cukru a 20 g kakaa pečlivě rozmícháme a přivedeme k varu. Po projití varem stáhněte ze sporáku, přidejte 30 g hořké čokolády a za stálého míchání nechejte rozpustit. Kakao i čokoládu přidejte dle oblíbenosti. Může být i méně kakaa. Krém však nebude tak tmavý. Za občasného míchání nechejte vychladnout při pokojové teplotě. Poté vložte do lednice a nechte vychladit do druhého dne.