Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Punčový řez

Ať už je máte spojené s Vánoci, Velikonoci nebo běžnou návštěvou cukrárny, měli byste je vyzkoušet upéct doma!
  • 1 hodiny
  • Čas přípravy40 minut
  • 24 porce
recipe image Punčový řez

Ingredience

Na dva světlé korpusy:
  • 50 g Hery máslové
  • 8 vajec
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 200 g moučkového cukru
Na jeden růžový korpus:
  • 30 g Hery máslové
  • 6 vajec
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 150 g moučkového cukru
  • červené barvivo
Rozvar na promáčení korpusu:
  • 300 g cukru krupice
  • 300 ml vody
  • 70 ml rumu
  • 1 lžíce punčového aroma
Na polevu:
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce vody
  • 50 g čokolády
Na ozdobu:
  • rybízová marmeláda

      Postup přípravy:
      1. Nejprve si připravte světlé těsto. Vejce vyšlehejte společně s cukrem do hladké pěny a poté všlehejte rozpuštěnou Heru máslovou. Nakonec opatrně stěrkou vmíchejte prosátou hladkou mouku. Toto opakujte i s růžovým těstem, akorát ho obarvěte potravinářským barvivem.
      2. Světlé těsto rozdělte na poloviny. Budete mít celkem 3 těsta. Těsta rozetřete na pečicím papírem vyložené plechy a pečte na 200 °C cca 10 minut.
      3. Připravte si rozvar. Ohřejte vodu a přidejte do ní cukr, povařte. Po odstavení z plamene ochuťte rumem a punčovým aromatem.
      4. Jeden světlý plát potřete marmeládou a položte na něj růžový plát. Polijte ho připraveným rozvarem a položte na něj poslední světlý plát, který zespod potřete marmeládou. Řez zakryjte pečicím papírem. Položte na něj plech se zátěží a nechte vychladit v lednici alespoň do druhého dne.
      5. Vychlazený řez potřete citronovou polevou, tak že smícháte vodu s citronovou šťávou a postupně přidávejte moučkový cukr. Rozehřátou čokoládu naneste v čárách na řez s nezaschlou citronovou polevou a párátkem vytvořte vzor.