use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Makové minizáviny s višněmi

Višně a mák. Kdo objevil tuto kombinaci, má u nás bod, protože je zkrátka vynikající!
  • 1 hodiny 35 minut
  • Čas přípravy35 minut
  • 12 porce
recipe image Makové minizáviny s višněmi

Ingredience

Seznam ingrediencí:
  • 250 g hladké mouky
  • 125 ml smetany
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 bílek na potření
  • hladká mouka na vysypání válu
  • 300 g višní
  • 200 g makové náplně v sáčku
  • moučkový cukr na posypání

      Postup přípravy:
      1. Mouku se špetkou soli prosijte na vál, přidejte žloutek, olej, smetanu a vše rukama dobře propracujte na hladké nelepivé těsto.
      2. Zabalte ho do fólie a nechte při pokojové teplotě 30 minut odpočinout.
      3. Makovou náplň dejte do misky, přilijte 100 ml vody, promíchejte a nechte 20 minut bobtnat.
      4. Čerstvé višně očistěte a opláchněte. Pokud jsou kompotované, nechte je okapat v cedníku.
      5. Vál poprášte moukou a těsto na něm rozválejte na tenký plát 50 × 40 cm, který podélně rozpůlte.
      6. Střed každého pruhu těsta potřete makovou náplní a na ni rozložte višně.
      7. Okraje těsta potřete rozšlehaným bílkem a stočte do závinu.
      8. Oba záviny přeneste na plech vyložený pečicím papírem a po celém povrchu je potřete zbylým bílkem.
      9. Vložte do vyhřáté trouby a pečte při 190 °C asi 30 minut.
      10. Po upečení nechte vychladnout na kovové mřížce, posypte moučkovým cukrem a nakrájejte na kousky.