Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Tažený závin s mákem a třešněmi

Závin má být plný náplně, souhlasíte? Tak to tento rozhodně je! Navíc kombinace máku a třešní, té se nemůžeme nabažit.
  • 1 hodiny 30 minut
  • Čas přípravy45 minut
  • 8 porce
recipe image Tažený závin s mákem a třešněmi

Ingredience

Seznam ingrediencí:
  • 280 g hladké mouky
  • sůl
  • 1 vejce
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce oleje
  • 100 g Hery
  • Hera na vymazání plechu
Náplň:
  • 200 g třešní
  • 200 ml mléka
  • 150 g krupicového cukru
  • 200 g mletého máku
  • 150 g piškotů
Na ozdobu:
  • moučkový cukr
  • meduňka
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Postup přípravy:
  1. Mouku prosejeme se špetkou soli, přidáme ocet, vejce, olej a asi 100 ml teplé vody. Vypracujeme pružné nelepivé těsto. Uděláme z něj bochánek a necháme ho pod zahřátou miskou odpočinout asi 30 minut.
  2. Mléko svaříme s cukrem a mletým mákem. Náplň necháme vychladnout a podle potřeby zahustíme drcenými piškoty. Třešně omyjeme, necháme okapat a vypeckujeme je.
  3. Těsto rozválíme na plát a přendáme na pomoučněnou utěrku. Hřbety rukou je vytáhneme na tenký plát o velikosti asi 40×50 cm. Potřeme ho rozpuštěnou Herou a makovou náplní. Na mák rozložíme třešně a pomocí utěrky těsto s náplní svineme do závinu. Přeneseme ho na plech vymazaný tukem. Závin potřeme rozpuštěnou Herou.
  4. Vložíme ho do vyhřáté trouby a při 180 °C pečeme asi 45 minut. Během pečení ho nejméně dvakrát potřeme Herou. Po upečení opět potřeme ještě horký závin Herou a necháme na kovové mřížce vychladnout. Před podáváním ho pocukrujeme a ozdobíme meduňkou.