Tažený závin s mákem a třešněmi
Závin má být plný náplně, souhlasíte? Tak to tento rozhodně je! Navíc kombinace máku a třešní, té se nemůžeme nabažit.
Čas přípravy45 minut
8 porce

Ingredience
Seznam ingrediencí:
- Includes280 g hladké mouky
- Includessůl
- Includes1 vejce
- Includes1 lžíce jablečného octa
- Includes2 lžíce oleje
- Includes100 g Hery
- IncludesHera na vymazání plechu
Náplň:
- Includes200 g třešní
- Includes200 ml mléka
- Includes150 g krupicového cukru
- Includes200 g mletého máku
- Includes150 g piškotů
Na ozdobu:
- Includesmoučkový cukr
- Includesmeduňka
Postup přípravy:
- Mouku prosejeme se špetkou soli, přidáme ocet, vejce, olej a asi 100 ml teplé vody. Vypracujeme pružné nelepivé těsto. Uděláme z něj bochánek a necháme ho pod zahřátou miskou odpočinout asi 30 minut.
- Mléko svaříme s cukrem a mletým mákem. Náplň necháme vychladnout a podle potřeby zahustíme drcenými piškoty. Třešně omyjeme, necháme okapat a vypeckujeme je.
- Těsto rozválíme na plát a přendáme na pomoučněnou utěrku. Hřbety rukou je vytáhneme na tenký plát o velikosti asi 40×50 cm. Potřeme ho rozpuštěnou Herou a makovou náplní. Na mák rozložíme třešně a pomocí utěrky těsto s náplní svineme do závinu. Přeneseme ho na plech vymazaný tukem. Závin potřeme rozpuštěnou Herou.
- Vložíme ho do vyhřáté trouby a při 180 °C pečeme asi 45 minut. Během pečení ho nejméně dvakrát potřeme Herou. Po upečení opět potřeme ještě horký závin Herou a necháme na kovové mřížce vychladnout. Před podáváním ho pocukrujeme a ozdobíme meduňkou.
