use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes

Tažený závin s mákem a třešněmi

Závin má být plný náplně, souhlasíte? Tak to tento rozhodně je! Navíc kombinace máku a třešní, té se nemůžeme nabažit.
  • 1 hodiny 30 minut
  • Čas přípravy45 minut
  • 8 porce
recipe image Tažený závin s mákem a třešněmi

Ingredience

Seznam ingrediencí:
  • Includes
    280 g hladké mouky
  • Includes
    sůl
  • Includes
    1 vejce
  • Includes
    1 lžíce jablečného octa
  • Includes
    2 lžíce oleje
  • Includes
    100 g Hery
  • Includes
    Hera na vymazání plechu
Náplň:
  • Includes
    200 g třešní
  • Includes
    200 ml mléka
  • Includes
    150 g krupicového cukru
  • Includes
    200 g mletého máku
  • Includes
    150 g piškotů
Na ozdobu:
  • Includes
    moučkový cukr
  • Includes
    meduňka
      Postup přípravy:
      1. Mouku prosejeme se špetkou soli, přidáme ocet, vejce, olej a asi 100 ml teplé vody. Vypracujeme pružné nelepivé těsto. Uděláme z něj bochánek a necháme ho pod zahřátou miskou odpočinout asi 30 minut.
      2. Mléko svaříme s cukrem a mletým mákem. Náplň necháme vychladnout a podle potřeby zahustíme drcenými piškoty. Třešně omyjeme, necháme okapat a vypeckujeme je.
      3. Těsto rozválíme na plát a přendáme na pomoučněnou utěrku. Hřbety rukou je vytáhneme na tenký plát o velikosti asi 40×50 cm. Potřeme ho rozpuštěnou Herou a makovou náplní. Na mák rozložíme třešně a pomocí utěrky těsto s náplní svineme do závinu. Přeneseme ho na plech vymazaný tukem. Závin potřeme rozpuštěnou Herou.
      4. Vložíme ho do vyhřáté trouby a při 180 °C pečeme asi 45 minut. Během pečení ho nejméně dvakrát potřeme Herou. Po upečení opět potřeme ještě horký závin Herou a necháme na kovové mřížce vychladnout. Před podáváním ho pocukrujeme a ozdobíme meduňkou.