use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Tažený závin s mákem a třešněmi

Závin má být plný náplně, souhlasíte? Tak to tento rozhodně je! Navíc kombinace máku a třešní, té se nemůžeme nabažit.
  • 1 hodiny 30 minut
  • Čas přípravy45 minut
  • 8 porce
recipe image Tažený závin s mákem a třešněmi

Ingredience

Seznam ingrediencí:
  • 280 g hladké mouky
  • sůl
  • 1 vejce
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce oleje
  • 100 g Hery
  • Hera na vymazání plechu
Náplň:
  • 200 g třešní
  • 200 ml mléka
  • 150 g krupicového cukru
  • 200 g mletého máku
  • 150 g piškotů
Na ozdobu:
  • moučkový cukr
  • meduňka

      Postup přípravy:
      1. Mouku prosejeme se špetkou soli, přidáme ocet, vejce, olej a asi 100 ml teplé vody. Vypracujeme pružné nelepivé těsto. Uděláme z něj bochánek a necháme ho pod zahřátou miskou odpočinout asi 30 minut.
      2. Mléko svaříme s cukrem a mletým mákem. Náplň necháme vychladnout a podle potřeby zahustíme drcenými piškoty. Třešně omyjeme, necháme okapat a vypeckujeme je.
      3. Těsto rozválíme na plát a přendáme na pomoučněnou utěrku. Hřbety rukou je vytáhneme na tenký plát o velikosti asi 40×50 cm. Potřeme ho rozpuštěnou Herou a makovou náplní. Na mák rozložíme třešně a pomocí utěrky těsto s náplní svineme do závinu. Přeneseme ho na plech vymazaný tukem. Závin potřeme rozpuštěnou Herou.
      4. Vložíme ho do vyhřáté trouby a při 180 °C pečeme asi 45 minut. Během pečení ho nejméně dvakrát potřeme Herou. Po upečení opět potřeme ještě horký závin Herou a necháme na kovové mřížce vychladnout. Před podáváním ho pocukrujeme a ozdobíme meduňkou.