Tažený závin s mákem a třešněmi
Čas pečení1 hodiny 0 minut
1 porce

Ingredience
- 280 g hladké mouky
- sůl
- 1 vejce
- 1 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce oleje
- 100 g Hery
- Hera na vymazání plechu
- 200 g třešní
- 200 ml mléka
- 150 g krupicového cukru
- 200 g mletého máku
- 150 g piškotů
- moučkový cukr
- meduňka
Energy (kcal) | 0 kcal |
Energy (kJ) | 0 kJ |
Protein (g) | 0.0 g |
Carbohydrate incl. fibre (g) | 0.0 g |
Carbohydrate excl. fibre (g) | 0.0 g |
Sugar (g) | 0.0 g |
Fibre (g) | 0.0 g |
Fat (g) | 0.0 g |
Saturated fat (g) | 0.0 g |
Unsaturated fat (g) | 0.0 g |
Monounsaturated fat (g) | 0.0 g |
Polyunsaturated fat (g) | 0.0 g |
Trans fat (g) | 0.0 g |
Cholesterol (mg) | 0 mg |
Sodium (mg) | 0 mg |
Salt (g) | 0.00 g |
Vitamin A (IU) | 0 IU |
Vitamin C (mg) | 0.0 mg |
Calcium (mg) | 0 mg |
Iron (mg) | 0.00 mg |
Potassium (mg) | 0 mg |
- Mouku prosijeme se špetkou soli, přidáme ocet, vejce, olej a asi 100 ml teplé vody. Vypracujeme pružné nelepivé těsto. Uděláme z něj bochánek a necháme ho pod zahřátou miskou odpočinout asi 30 minut. Mléko svaříme s cukrem a mletým mákem. Náplň necháme vychladnout a podle potřeby zahustíme drcenými piškoty. Třešně omyjeme, necháme okapat a vypeckujeme je. Těsto rozválíme na plát a přendáme na pomoučněnou utěrku. Hřbety ruky je vytáhneme na tenký plát o velikosti asi 40 × 50 cm. Potřeme ho rozpuštěnou Herou a makovou náplní. Na mák rozložíme třešně a pomocí utěrky těsto s náplní svineme do závinu. Přeneseme ho na plech vymazaný tukem. Závin potřeme rozpuštěnou Herou. Vložíme ho do vyhřáté trouby a při 180 °C pečeme asi 45 minut. Během pečení ho nejméně dvakrát potřeme Herou. Po upečení opět potřeme ještě horký závin Herou a necháme na kovové mřížce vychladnout. Před podáváním ho pocukrujeme a ozdobíme meduňkou.