Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Taštičky s třešňovou náplní

Máte doma tolik třešní, že nevíte, co s nimi? Nebo jen hledáte recept, ve kterém je ukrytá chuť léta? Jeden takový tu pro vás dnes máme. Třešňové taštičky si vás získají nejen krásně křupavou kůrkou a sladkokyselou náplní, ale také svou omamnou vůní.
  • Čas pečení15 minut
  • Čas přípravy50 minut
  • 5 porce
recipe image Taštičky s třešňovou náplní

Ingredience

  • 250 g Hera máslová
  • 100 g hladké mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 100 ml vody
  • 1,5 lžíce octa
  • špetka soli
  • 500 g vypeckovaných třešní
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 zarovnaná lžíce kukuřičného škrobu
  • 50 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička třešňové pálenky (nemusíte ji přidávat)
  • vanilkový cukr a 1 bílek
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

  1. Nejdříve si připravte náplň. Promíchejte třešně s citronovou šťávou a v misce smíchejte kukuřičný škrob se 2 lžícemi studené vody. V hrnci na mírném ohni zahřívejte cukr do rozpuštění, poté zvyšte plamen a bez míchání ho rozehřejte na tmavý karamel. Ztlumte plamen a přidejte třešně, vanilkový extrakt a pálenku. Zpočátku se třešně s karamelem nepromísí, ale až třešně pustí šťávu, vše se krásně promíchá. Když se karamel rozpustí, přidejte za stálého míchání škrobovou směs. Vzniklý sirup by měl ulpívat na lžíci.
  2. Sirup nechte vychladnout a pusťte se do přípravy těsta. Těsto má dvě části. Pro první část smíchejte 100 g hladké mouky a 250 g Hery máslové. Vše zpracujte v hladkou hmotu a dejte minimálně na hodinu do lednice. Druhou část těsta vypracujete smícháním 200 g hladké mouky, žloutků, vody, octa a špetky soli. Hotové těsto zabalte do fólie a dejte odpočinout do lednice alespoň na hodinu.
  3. Druhou část těsta rozválejte co nejvíc dotenka. Do takto rozváleného těsta nakrájejte kousky hmoty z mouky a Hery máslové. Těsto zabalte, jako byste hmotu chtěli schovat, a začněte opět rozvalovat. Nezapomeňte vše před rozválením podsypávat hladkou moukou.  Po rozválení těsto opět zabalte a to vše opakujte ještě dvakrát. Těsto nehněťte ani jinak nemačkejte.
  4. Když už se vám zdá, že je těsto hladké, nakrájejte ho na malé kousky (asi 5) a nechte na talíři v lednici hodinu odpočívat.
  5. Následně těsto vyválejte a vykrajujte z něj čtverce. Na ně poté nanášejte třešňovou směs. Dva protilehlé rohy přiklopte k sobě a boky pořádně zamáčkněte, ať náplň při pečení nevyteče. Hotové taštičky potřete bílkem a posypte vanilkovým cukrem. Třešňové taštičky pečte v rozehřáté troubě na 180 °C přibližně 25 minut.