Taštičky s třešňovou náplní
Máte doma tolik třešní, že nevíte, co s nimi? Nebo jen hledáte recept, ve kterém je ukrytá chuť léta? Jeden takový tu pro vás dnes máme. Třešňové taštičky si vás získají nejen krásně křupavou kůrkou a sladkokyselou náplní, ale také svou omamnou vůní.
Čas pečení15 minut
Čas přípravy50 minut
5 porce

Ingredience
- 250 g Hera máslová
- 100 g hladké mouky
- 200 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 100 ml vody
- 1,5 lžíce octa
- špetka soli
- 500 g vypeckovaných třešní
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 zarovnaná lžíce kukuřičného škrobu
- 50 g cukru krupice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička třešňové pálenky (nemusíte ji přidávat)
- vanilkový cukr a 1 bílek
Energy (kcal) | 0 kcal |
Energy (kJ) | 0 kJ |
Protein (g) | 0.0 g |
Carbohydrate incl. fibre (g) | 0.0 g |
Carbohydrate excl. fibre (g) | 0.0 g |
Sugar (g) | 0.0 g |
Fibre (g) | 0.0 g |
Fat (g) | 0.0 g |
Saturated fat (g) | 0.0 g |
Unsaturated fat (g) | 0.0 g |
Monounsaturated fat (g) | 0.0 g |
Polyunsaturated fat (g) | 0.0 g |
Trans fat (g) | 0.0 g |
Cholesterol (mg) | 0 mg |
Sodium (mg) | 0 mg |
Salt (g) | 0.00 g |
Vitamin A (IU) | 0 IU |
Vitamin C (mg) | 0.0 mg |
Calcium (mg) | 0 mg |
Iron (mg) | 0.00 mg |
Potassium (mg) | 0 mg |
- Nejdříve si připravte náplň. Promíchejte třešně s citronovou šťávou a v misce smíchejte kukuřičný škrob se 2 lžícemi studené vody. V hrnci na mírném ohni zahřívejte cukr do rozpuštění, poté zvyšte plamen a bez míchání ho rozehřejte na tmavý karamel. Ztlumte plamen a přidejte třešně, vanilkový extrakt a pálenku. Zpočátku se třešně s karamelem nepromísí, ale až třešně pustí šťávu, vše se krásně promíchá. Když se karamel rozpustí, přidejte za stálého míchání škrobovou směs. Vzniklý sirup by měl ulpívat na lžíci.
- Sirup nechte vychladnout a pusťte se do přípravy těsta. Těsto má dvě části. Pro první část smíchejte 100 g hladké mouky a 250 g Hery máslové. Vše zpracujte v hladkou hmotu a dejte minimálně na hodinu do lednice. Druhou část těsta vypracujete smícháním 200 g hladké mouky, žloutků, vody, octa a špetky soli. Hotové těsto zabalte do fólie a dejte odpočinout do lednice alespoň na hodinu.
- Druhou část těsta rozválejte co nejvíc dotenka. Do takto rozváleného těsta nakrájejte kousky hmoty z mouky a Hery máslové. Těsto zabalte, jako byste hmotu chtěli schovat, a začněte opět rozvalovat. Nezapomeňte vše před rozválením podsypávat hladkou moukou. Po rozválení těsto opět zabalte a to vše opakujte ještě dvakrát. Těsto nehněťte ani jinak nemačkejte.
- Když už se vám zdá, že je těsto hladké, nakrájejte ho na malé kousky (asi 5) a nechte na talíři v lednici hodinu odpočívat.
- Následně těsto vyválejte a vykrajujte z něj čtverce. Na ně poté nanášejte třešňovou směs. Dva protilehlé rohy přiklopte k sobě a boky pořádně zamáčkněte, ať náplň při pečení nevyteče. Hotové taštičky potřete bílkem a posypte vanilkovým cukrem. Třešňové taštičky pečte v rozehřáté troubě na 180 °C přibližně 25 minut.