Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Mini jablečné záviny

Jsou křupavé, vláčné a plné šťavnatých jablek. Řeč je o mini jablečných závinech, které si okamžitě zamilujete a zapomenete na kupované listové těsto.
  • 3 hodiny
  • Čas přípravy40 minut
  • 16 porce
recipe image Mini jablečné záviny

Ingredience

Na těsto:
  • 500 g hladkých mouky
  • 150 g Hery máslová příchuť
  • špetka soli
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • 30 g čerstvého droždí
  • jablka, ořechy či hrušky
  • třtinový cukr
  • skořice
  • strouhanka
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Postup přípravy
  1. Mouku, Heru máslovou, špetku soli a cukr dejte míchat do kuchyňského robota, až vznikne pěkná drobenka. Mléko mírňe zahřejte, aby bylo lehce vlažné, a nadrobte do něj droždí. Přidejte žloutek (bílek dejte stranou) a rozmíchejte.
  2. Robota zapněte na nejnižší otáčky a pomaličku přilévejte mléko s droždím a žloutkem. Vznikne krásně hladké, tužší těsto. Pokud je moc suché, můžete přidat trochu mléka. Pokud naopak řídké, tak trochu mouky. Nechte míchat asi deset minut. Mísu přikryjte potravinářskou folií a na teplém místě nechejte kynout asi hodinu. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
  3. Vykynuté těsto vyklopte na vál. Zpracujte a rozdělte nejdříve na půl, potom každou polovinu na půl a dál a dál, až máte zhruba 10 až 16 kousků. Někdo má raději menší a více kousků, někdo větší.
  4. Každý kousek vyválejte na obdélník, lehce posypejte strouhankou, nastrouhanými jablky, trochou třtinového cukru a špetkou skořice. Zaviňte a přemístěte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným bílkem (co zbyl od žloutku do těsta) a nechte kynout další hodinu.
  5. Po vykynutí (opět by měly zdvojnásobit svůj objem) dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Plech dejte do trouby na střed a ihned snižte teplotu na 150 °C. Pečte 20 až 22 minut dozlatova. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout na mřížce. Odolejte a nezobejte horké. Těsto by se mohlo srazit.