Kynutý švestkový koláč
Tento koláč podle Marzicake je tak šťavnatý! Ať už z těsta vytvoříte jeden velký koláč nebo klasické malé koláčky, určitě si pochutnáte.
Čas přípravy1 hodiny
12 porce

Ingredience
Na těsto:
- 150 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
- 75 g cukru
- 3 žloutky + vejce na potření
- 1 vanilkový cukr
- 1 špetka soli
- citronová kůra
- ¼ l mléka
- 1 kostka droždí (42 g)
- 1 PL rumu
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
Na náplň (dle chuti):
- švestky či jiné ovoce dle chuti (může být i mražené)
- tvarohová náplň (tvaroh, vanilkový cukr, žloutek)
- koláče lze plnit také povidly
Na drobenku (v poměru 1:1:2):
- sádlo
- moučkový cukr
- polohrubá mouka
Postup přípravy
- Heru smíchejte s cukrem, přidejte žloutky, vanilkový cukr, špetku soli a citronovou kůru. Vše promíchejte. Do mléka přidejte droždí a zahřejte (nesmí být horké, jen jemně vlažné). Pak vše smíchejte a přidejte lžíci rumu. Nakonec přidejte obě mouky a zpracujte hladké těsto, které nechte vykynout. Čas kynutí se odvíjí od kvality droždí nebo mouky. Je to různé. Až uvidíte, že by těsto vylezlo ven z mísy, je ta správná doba.
- Koláčky můžete tvarovat maličké nebo větší jako vaše dlaň. Případně dejte těsto na celý plech nebo můžete vytvořit šneky. Je to jen na vás. Těsto potřete rozšlehaným vejcem a pak už zbývá jen plnit. Plnit můžete ovocem, tvarohovou náplní nebo povidly.
- Na závěr můžete koláče posypat drobenkou, kterou připravíte z jednoho dílu sádla, jednoho dílu moučkového cukru a dvou dílů polohrubé mouky. Pokud chcete mít koláče opravdu exkluzivní, posypte je ještě mletými pistáciemi. Pečte dozlatova dle vaší trouby. Nejprve na nižší teplotu a pak můžete přidat až na 200 °C.
