Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Kynutý švestkový koláč

Tento koláč podle Marzicake je tak šťavnatý! Ať už z těsta vytvoříte jeden velký koláč nebo klasické malé koláčky, určitě si pochutnáte.
  • 1 hodiny 30 minut
  • Čas přípravy1 hodiny
  • 12 porce
recipe image Kynutý švestkový koláč

Ingredience

  • 150 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 75 g cukru
  • 3 žloutky + vejce na potření
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 špetka soli
  • citronová kůra
  • ¼ l mléka
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 1 PL rumu
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • švestky či jiné ovoce dle chuti (může být i mražené)
  • tvarohová náplň (tvaroh, vanilkový cukr, žloutek)
  • koláče lze plnit také povidly
  • sádlo
  • moučkový cukr
  • polohrubá mouka
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

  1. Heru smíchejte s cukrem, přidejte žloutky, vanilkový cukr, špetku soli a citronovou kůru. Vše promíchejte. Do mléka přidejte droždí a zahřejte (nesmí být horké, jen jemně vlažné). Pak vše smíchejte a přidejte lžíci rumu. Nakonec přidejte obě mouky a zpracujte hladké těsto, které nechte vykynout. Čas kynutí se odvíjí od kvality droždí nebo mouky. Je to různé. Až uvidíte, že by těsto vylezlo ven z mísy, je ta správná doba.
  2. Koláčky můžete tvarovat maličké nebo větší jako vaše dlaň. Případně dejte těsto na celý plech nebo můžete vytvořit šneky. Je to jen na vás. Těsto potřete rozšlehaným vejcem a pak už zbývá jen plnit. Plnit můžete ovocem, tvarohovou náplní nebo povidly.
  3. Na závěr můžete koláče posypat drobenkou, kterou připravíte z jednoho dílu sádla, jednoho dílu moučkového cukru a dvou dílů polohrubé mouky. Pokud chcete mít koláče opravdu exkluzivní, posypte je ještě mletými pistáciemi. Pečte dozlatova dle vaší trouby. Nejprve na nižší teplotu a pak můžete přidat až na 200 °C.