Švestkový koláč
Milujeme švestky v každé formě. Od tekuté až po tu koláčovou! :) Vyzkoušejte tento jednoduchý recept, kterému dodává svěžest nejen ovoce, ale i zakysaná smetana.
Čas přípravy20 minut
12 porce

Ingredience
Na těsto:
- 175 g hladké mouky
- 1 PL krupicového cukru
- 120 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
- 3 PL studené vody
Na náplň:
- 10 větších švestek
- 6 vajec
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 zakysaná smetana
- 200 g cukru
- 450 ml mléka
Postup přípravy
- Smíchejte všechny suroviny na těsto kromě vody. Potom pomalu přidávejte po lžících studenou vodu (2–3 lžíce), až bude těsto držet pohromadě. Hotové těsto vložte do pytlíku a dejte na hodinu vychladit do lednice.
- Jakmile bude těsto vychlazené, vyválejte ho na pomoučeném válu a vložte do formy. Těsto přitlačte ke dnu a ke stranám a propíchejte vidličkou. Na těsto dejte pečicí papír a zatižte je trochou fazolí. Vložte do předehřáté trouby a pečte při 170 °C asi 10 minut.. Sundejte fazole a pečte dalších 5 minut. Těsto nesmí být měkké a syrové.
- Mezitím si připravte náplň. Vejce šlehejte po dobu 3 minut s cukrem. Směs bude hodně tuhá, postupně přidávejte zakysanou smetanu, mléko a vanilkový extrakt.
- Švestky vypeckujte a vyskládejte na teplé těsto, zalijte připravenou náplní a pečte zhruba 30–35 minut, dokud náplň nezhoustne. Koláč nechte vychladnout ve formě a pocukrujte ho moučkovým cukrem.
