use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Švestkový koláč

Milujeme švestky v každé formě. Od tekuté až po tu koláčovou! :) Vyzkoušejte tento jednoduchý recept, kterému dodává svěžest nejen ovoce, ale i zakysaná smetana.
  • 2 hodiny 10 minut
  • Čas přípravy20 minut
  • 12 porce
recipe image Švestkový koláč

Ingredience

Na těsto:
  • 175 g hladké mouky
  • 1 PL krupicového cukru
  • 120 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 3 PL studené vody
Na náplň:
  • 10 větších švestek
  • 6 vajec
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 zakysaná smetana
  • 200 g cukru
  • 450 ml mléka

      Postup přípravy
      1. Smíchejte všechny suroviny na těsto kromě vody. Potom pomalu přidávejte po lžících studenou vodu (2–3 lžíce), až bude těsto držet pohromadě. Hotové těsto vložte do pytlíku a dejte na hodinu vychladit do lednice.
      2. Jakmile bude těsto vychlazené, vyválejte ho na pomoučeném válu a vložte do formy. Těsto přitlačte ke dnu a ke stranám a propíchejte vidličkou. Na těsto dejte pečicí papír a zatižte je trochou fazolí. Vložte do předehřáté trouby a pečte při 170 °C asi 10 minut.. Sundejte fazole a pečte dalších 5 minut. Těsto nesmí být měkké a syrové.
      3. Mezitím si připravte náplň. Vejce šlehejte po dobu 3 minut s cukrem. Směs bude hodně tuhá, postupně přidávejte zakysanou smetanu, mléko a vanilkový extrakt.
      4. Švestky vypeckujte a vyskládejte na teplé těsto, zalijte připravenou náplní a pečte zhruba 30–35 minut, dokud náplň nezhoustne. Koláč nechte vychladnout ve formě a pocukrujte ho moučkovým cukrem.