Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Švestkový koláč

  • Čas pečení1 hodiny 0 minut
  • Čas přípravy
  • 1 porce
recipe image Švestkový koláč

Ingredience

  • 175 g hladké mouky
  • 1 PL krupicového cukru
  • 120 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 3 PL studené vody
  • 10 větších švestek
  • 6 vajec
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 zakysaná smetana
  • 200 g cukru
  • 450 ml mléka
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

  1. Smíchejte všechny suroviny na těsto kromě vody. Potom pomalu přidávejte po lžících studenou vodu (2–3 lžíce), až bude těsto držet pohromadě. Hotové těsto vložte do pytlíku a dejte na hodinu vychladit do lednice.
  2. Jakmile bude těsto vychlazené, vyválejte ho na pomoučeném válu a vložte do formy. Těsto přitlačte ke dnu a ke stranám a propíchejte vidličkou. Na těsto dejte pečicí papír a zatižte je trochou fazolí. Vložte do předehřáté trouby a pečte při 170 °C asi 10 minut.. Sundejte fazole a pečte dalších 5 minut. Těsto nesmí být měkké a syrové.
  3. Mezitím si připravte náplň. Vejce šlehejte po dobu 3 minut s cukrem. Směs bude hodně tuhá, postupně přidávejte zakysanou smetanu, mléko a vanilkový extrakt.
  4. Švestky vypeckujte a vyskládejte na teplé těsto, zalijte připravenou náplní a pečte zhruba 30–35 minut, dokud náplň nezhoustne. Koláč nechte vychladnout ve formě a pocukrujte ho moučkovým cukrem.