Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Švestkový koláč s karamelem

Nenechte svou koláčovou formu zahálet a vyzkoušejte tento recept s lahodnými karamelizovanými švestičkami.
  • 1 hodiny 30 minut
  • Čas přípravy1 hodiny
  • 8 porce
recipe image Švestkový koláč s karamelem

Ingredience

Na těsto:
  • 15 dkg hladké mouky
  • 10 dkg rostlinného tuku Hera
  • 5 dkg moučkového cukru
  • 1 žloutek
Na krém:
  • 3 dl mléka
  • 2 dl smetany
  • 6 dkg cukru
  • 1 balení vanilkového pudinku
  • kůra z 1 pomeranče
  • 1 špetka mleté skořice
Na dekoraci:
  • 8–10 zralých, ale ne měkkých švestek
  • 2–3 polévkové lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce rostlinného tuku Hera
  • 1 lžička mleté skořice
  • 0,5 dl vody
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Postup přípravy
  1. Všechny ingredience na těsto s výjimkou žloutku, smíchejte v míse. Poté přidáme žloutek a hněteme směs do hladka.
  2. Na moukou poprášeném válu vyválejte těsto do velikosti vaší formy na koláč. Položte do formy a přebytečné okraje odřízněte. Dejte do lednice na 20 minut vychladnout. Koláč pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova a nechte vychladnout.
  3. Na krém v kastrůlku přiveďte k varu mléko. V misce smíchejte ostatní suroviny. Pak přidejte tuto směs do horkého mléka a míchejte do zhoustnutí. Krém vylijte na koláč a nechte opět vychladnout.
  4. Omyjeme švestky a nakrájejte najemno. V kastrolu na mírném plameni nechte zkaramelizovat hnědý cukr, Heru a skořici. Do karamelu přidejte švestky a nechte zpěnit na středním plameni. Přidejte vodu. Jakmile karamelizovaná směs vychladne, poklaďte ji na koláč podle své fantazie.