use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Švestkový koláč s karamelem

Nenechte svou koláčovou formu zahálet a vyzkoušejte tento recept s lahodnými karamelizovanými švestičkami.
  • 1 hodiny 30 minut
  • Čas přípravy1 hodiny
  • 8 porce
recipe image Švestkový koláč s karamelem

Ingredience

Na těsto:
  • 15 dkg hladké mouky
  • 10 dkg rostlinného tuku Hera
  • 5 dkg moučkového cukru
  • 1 žloutek
Na krém:
  • 3 dl mléka
  • 2 dl smetany
  • 6 dkg cukru
  • 1 balení vanilkového pudinku
  • kůra z 1 pomeranče
  • 1 špetka mleté skořice
Na dekoraci:
  • 8–10 zralých, ale ne měkkých švestek
  • 2–3 polévkové lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce rostlinného tuku Hera
  • 1 lžička mleté skořice
  • 0,5 dl vody

      Postup přípravy
      1. Všechny ingredience na těsto s výjimkou žloutku, smíchejte v míse. Poté přidáme žloutek a hněteme směs do hladka.
      2. Na moukou poprášeném válu vyválejte těsto do velikosti vaší formy na koláč. Položte do formy a přebytečné okraje odřízněte. Dejte do lednice na 20 minut vychladnout. Koláč pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova a nechte vychladnout.
      3. Na krém v kastrůlku přiveďte k varu mléko. V misce smíchejte ostatní suroviny. Pak přidejte tuto směs do horkého mléka a míchejte do zhoustnutí. Krém vylijte na koláč a nechte opět vychladnout.
      4. Omyjeme švestky a nakrájejte najemno. V kastrolu na mírném plameni nechte zkaramelizovat hnědý cukr, Heru a skořici. Do karamelu přidejte švestky a nechte zpěnit na středním plameni. Přidejte vodu. Jakmile karamelizovaná směs vychladne, poklaďte ji na koláč podle své fantazie.