use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Velikonoční beránek z piškotového těsta

Jednoduchý beránek z piškotového těsta, kterého si můžete nazdobit dle vlastní fantazie.
  • 1 hodiny
  • Čas přípravy15 minut
  • 12 porce
recipe image Velikonoční beránek z piškotového těsta

Ingredience

Seznam ingrediencí:
  • 5 vajec
  • 25 dkg cukru krupice
  • 25 dkg mouky – půl napůl polohrubou a hladkou
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 120 ml rozpuštěného rostlinného tuku Hera

      Postup přípravy
      1. Na začátku pečení si zapneme troubu, kterou nastavíme na 200 °C.
      2. Vejce si vcelku vyklepneme do šlehače a vyšleháme do světle žluté, nadýchané pěny. Poté přidáme cukr a dále šleháme asi tři až čtyři minuty. Vlijeme rozpuštěnou Heru a ještě chvíli šleháme. Mouky a prášek do pečiva promícháme a po částech vmícháme do sladké vaječné směsi. Důkladně promíchanou směs nalijeme do formy na beránka, kterou jsme předtím velice důkladně vymazali olejem, sádlem nebo vystříkali olejem ve spreji. Poté vysypeme polohrubou moukou.
      3. Dáváme si opravdu záležet, protože i sebemenší místo, které při tomto kroku vynecháme, se nám může pomstít tím, že díky němu beránek nepůjde z formy vyklopit. Těsto tedy nalijeme do předního beránčího dílu a přiklopíme zadním dílem. Kdo má beránka jednodílného, tak samozřejmě nepřiklápí ničím.
      4. Formu vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Snížíme teplotu na 180 °C a dopečeme ještě dalších 30 minut. Zkusíme opatrně odklopit horní díl formy a do beránka zapíchneme špejli, abychom zjistili, zda už je upečený. Špejle by měla vyjít ven neušpiněná od těsta, maximálně s několika drobečky.
      5. Už máme upečeno? Výborně. Vytáhneme formu ven z trouby a zabalíme ji do vlhké utěrky. Necháme zcela vychladnout a dříve se ani nepokoušíme beránka vyklopit. Trvá to asi hodinku, dvě. Poté opatrně vyklopíme. Krásného beránka pocukrujeme, ozdobíme mašličkou.