Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Mazanec

Klasický velikonoční mazanec s brusinkami. Doporučujeme nešetřit plátky mandlí na povrchu – vsadíme se totiž, že děti vám jich půlku ozobají ještě před nakrájením.
  • 2 hodiny 10 minut
  • Čas přípravy20 minut
  • 6 porce
recipe image Mazanec

Ingredience

Seznam ingrediencí:
  • 80 g rostlinného tuku Hera máslová
  • 2 žloutky
  • 60 g krystalového cukru
  • 25 g droždí
  • 110 ml mléka nebo smetany
  • 2–3 lžíce rumu
  • 2 lžíce brusinek
  • citronová kůra a šťáva s citronovou chuti
  • špetka soli
  • 250–300 g hladké mouky
  • loupané plátky mandlí
  • 1 rozšlehané vajíčko na potření
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Postup přípravy:
  1. Nejprve se zaměřte na kvásek, který vytvoříte z vlažného až mírně teplého mléka (nebo smetany), droždí a 1 lžičky cukru. Následně utřete tuk, cukr a žloutky. Přidejte sůl, kůru a šťávu z citronu, brusinky a rum. Do této hmoty pomalu a za stálého míchání přilijte kvásek. Nakonec zapracovávejte hladkou mouku. Nechte v míse kynout. Nejlépe až hodinu.
  2. Po vykynutí ještě jednou zpracujte na vále a vytvořte bochánek. Ten můžete péci buď jen na plechu s pečícím papírem, nebo pečící papír vložte do dortové formy. To jsem letos vyzkoušela já. Proto je bochánek vyšší a trochu jiný než ten, co koupíte v supermarketech. Tam naleznete i místo brusinek rozinky. Ale věřte, že brusinky nemají chybu a pozvednou chuť bochánku o sto procent výše. Než vložíte do trouby, pomažte rozšlehaným vejcem a posypte nasekanými mandlemi.
  3. Pečte dle vaší trouby. Prvních 10 minut na 180 °C a následně 40 minut na 160–165 °C. Po upečení vyndejte z formy, aby bochánek lehce klesl a malinko potřete rumem. Nechte vychladnout a nakonec můžete pocukrovat nevlhnoucím moučkovým cukrem.