Mazanec
Klasický velikonoční mazanec s brusinkami. Doporučujeme nešetřit plátky mandlí na povrchu – vsadíme se totiž, že děti vám jich půlku ozobají ještě před nakrájením.
Čas přípravy20 minut
6 porce
![recipe image Mazanec](/-/media/Project/Upfield/Whitelabels/Pecenijeradost-CZ/Assets/Recipes/sync-images/1059326b-5a88-4244-9414-26384c3dfb95.png?rev=e15cd35eaacf4ab4afb9999546b3ea7e&w=900)
Ingredience
Seznam ingrediencí:
- 80 g rostlinného tuku Hera máslová
- 2 žloutky
- 60 g krystalového cukru
- 25 g droždí
- 110 ml mléka nebo smetany
- 2–3 lžíce rumu
- 2 lžíce brusinek
- citronová kůra a šťáva s citronovou chuti
- špetka soli
- 250–300 g hladké mouky
- loupané plátky mandlí
- 1 rozšlehané vajíčko na potření
Postup přípravy:
- Nejprve se zaměřte na kvásek, který vytvoříte z vlažného až mírně teplého mléka (nebo smetany), droždí a 1 lžičky cukru. Následně utřete tuk, cukr a žloutky. Přidejte sůl, kůru a šťávu z citronu, brusinky a rum. Do této hmoty pomalu a za stálého míchání přilijte kvásek. Nakonec zapracovávejte hladkou mouku. Nechte v míse kynout. Nejlépe až hodinu.
- Po vykynutí ještě jednou zpracujte na vále a vytvořte bochánek. Ten můžete péci buď jen na plechu s pečícím papírem, nebo pečící papír vložte do dortové formy. To jsem letos vyzkoušela já. Proto je bochánek vyšší a trochu jiný než ten, co koupíte v supermarketech. Tam naleznete i místo brusinek rozinky. Ale věřte, že brusinky nemají chybu a pozvednou chuť bochánku o sto procent výše. Než vložíte do trouby, pomažte rozšlehaným vejcem a posypte nasekanými mandlemi.
- Pečte dle vaší trouby. Prvních 10 minut na 180 °C a následně 40 minut na 160–165 °C. Po upečení vyndejte z formy, aby bochánek lehce klesl a malinko potřete rumem. Nechte vychladnout a nakonec můžete pocukrovat nevlhnoucím moučkovým cukrem.
![](/-/media/Project/Upfield/Whitelabels/Pecenijeradost-CZ/Pdf-Logo.png?rev=-1)