Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Velikonoční jidášky

Jidášky nesmí chybět na žádném velikonočním stole. Namáčené v medu jsou prostě skvělé.
  • 1 hodiny 20 minut
  • Čas přípravy25 minut
  • 12 porce
recipe image Velikonoční jidášky

Ingredience

Seznam ingrediencí:
  • 150 ml mléka
  • 40 g droždí
  • 100 g krupicového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g rostlinného tuku Hera
  • 2 žloutky
  • 2 vejce
  • 50 g hrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 vejce na potření

      Postup přípravy:
      1. Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, 2 lžíce hladké mouky a vše rozmícháme. Kvásek necháme na teplém místě vzejít.
      2. Změklou Heru se zbylým cukrem, žloutky a vejci utřeme v míse do pěny. Přidáme vykynutý kvásek, zbylé mléko, prosátou hladkou i hrubou mouku, špetku soli, vanilkový cukr a citronovou kůru. Ze všech přísad vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout. Pak těsto znovu prohněteme a necháme ještě 20 minut na teplém místě kynout.
      3. Těsto nakrájíme na kousky a rozválíme je na dlouhé tenké válečky, které stáčíme podle vlastní fantazie. Dozdobíme je rozinkami, rozložíme na plech a necháme 15 minut na teplém místě kynout.
      4. Vejce rozšleháme a jidášky jím potřeme. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Po upečení necháme na kovové mřížce vychladnout. Hotové jidáše můžeme potírat medem.