Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Vánoční strom

  • Čas pečení1 hodiny 0 minut
  • Čas přípravy
  • 1 porce
recipe image Vánoční strom

Ingredience

  • 250 ml mléka
  • 1 kostička droždí (42 g)
  • 1 ČL cukru
  • špetka soli
  • 60 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 2 žloutky
  • 4 zarovnané PL krystalového cukru
  • 500–550 g hladké mouky
  • 2 PL rumu
  • 1 vanilkový cukr
  • brusinky, mandle, namleté oříšky – pistácie
  • rozšlehané vajíčko na potření
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

  1. Mléko zahřejte na vlažnou teplotu a ingredience (kostičku droždí, 1 lžičku cukru a špetku soli) rozpusťte. Pak přidejte a nechte rozpustit Heru. Odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Mezitím si na chvilku namočte brusinky do 2 lžic rumu. Pozor, aby nebyly moc vysušené. Při koupi by měly být měkké. Po vychladnutí přidejte brusinky i s rumem a 4 lžíce cukru rozmíchané se 2 žloutky. Poté zapracovávejte postupně 500–550 g hladké mouky. Mouku neuvádím přesně, protože při zpracovávání na vále můžete dle konzistence těsta potřebovat i více. Nechte kynout v míse 10 minut při pokojové teplotě.
  2. Těsto rozdělte na 2 části. Z jednoho vyválejte 17 kuliček o něco větších, než jsou bonbóny Rafaelo. Z každé kuličky vytvarujte malou placičku a naplňte dle chuti tvarohem, brusinkami, povidly nebo marmeládou. Vytvarujte zpět na kuličky tak, aby náplň nevytékala ven. Plech pokryjte pečicím papírem, na který poskládejte kuličky do tvaru stromu tak, aby se náplně nepravidelně střídaly. To aby si každý mohl utrhnout tu svou buchtičku, která bude vlastně vánočním tajemstvím. Možná tak děti naučíte jíst všechny náplně. Nakonec potřete rozšlehaným vajíčkem, ozdobte dle vaší fantazie a můžete i posypat mletými oříšky či mandlemi. Pečte v předehřáté troubě na 165 °C dozlatova.
  3. Zatímco se vám peče vánoční strom, zpracujte ručně druhou část těsta na úplně jednoduchou vánočku, kterou můžete vyrobit i s vaším malým dětským pomocníkem. Těsto rozdělte na 5 stejných částí a na jednu menší. Z každé uválejte 20 cm dlouhé válečky. První 3 zapleťte do copu. Další 2 pouze zapleťte do sebe a položte na cop. Poslední, slabší díl zatočte a položte na vrchol. Potřete také rozšlehaným vejcem a posypte nasekanými mandlemi a brusinkami. Pečte dle trouby na 165 °C dozlatova. Upečení zkuste vpichem špejle. Nesmí být zalepená od těsta. Obě vánoční pochoutky nechte vychladnout při pokojové teplotě a pocukrujte moučkovým cukrem.