use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Panettone

Vneste do svátků trochu exotiky a udělejte si "vánočku po italsku". A pokud nemáte formu na panettone, nevadí. Můžete použít i hrnec – jen pozor, aby nemľl plastová ucha.
  • 3 hodiny
  • Čas přípravy30 minut
  • 12 porce
recipe image Panettone

Ingredience

Seznam ingrediencí
  • 200 g Hery
  • 650 g polohrubé mouky
  • 50 g droždí
  • 150 g krupicového cukru
  • 250 ml mléka
  • 4 žloutky
  • 2 vejce
  • 150 g kandovaného ovoce nakrájeného na drobné kousky
  • 150 g rozinek
  • Hera na vymazání pergamenového papíru
  • 1 lžička soli
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • kůra z 1 citronu
  • 1 vejce na potření

      Postup přípravy
      1. Droždí smícháme se lžičkou cukru a polovinou vlažného mléka. Dobře rozmícháme, přidáme ještě 2 lžíce mouky a našleháme. Takto připravíme řídké těstíčko, které necháme na teplém místě nakynout.
      2. Prosátou mouku smícháme se žloutky, vejci, solí, muškátovým oříškem, citronovou kůrou, kandovaným ovocem a rozinkami. Poté přidáme nakynutý kvásek, krátce propracujeme a nakonec vlijeme vlažnou rozehřátou Heru. Těsto důkladně vypracujeme a necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.
      3. Vykynuté těsto zlehka propracujeme a vytvoříme z něj bochánek.
      4. Formu vysokou 12 cm o průměru 16 cm po obvodu vyložíme pergamenovým papírem potřeným tukem. Vložíme do ní bochánek a necháme dalších 30 minut kynout.
      5. Před pečením povrch nařízneme do kříže a potřeme rozšlehaným vejcem.
      6. Troubu předehřejeme na 200 °C a panettone nejprve asi 20 minut zapékáme, potom teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme asi 40 minut.
      7. Po upečení necháme panettone asi 30 minut ve formě chladnout, potom ho vyklopíme na kovovou mřížku a po úplném vychladnutí sloupneme pergamenový papír.