Panettone
Vneste do svátků trochu exotiky a udělejte si "vánočku po italsku". A pokud nemáte formu na panettone, nevadí. Můžete použít i hrnec – jen pozor, aby nemľl plastová ucha.
Čas přípravy30 minut
12 porce

Ingredience
Seznam ingrediencí
- 200 g Hery
- 650 g polohrubé mouky
- 50 g droždí
- 150 g krupicového cukru
- 250 ml mléka
- 4 žloutky
- 2 vejce
- 150 g kandovaného ovoce nakrájeného na drobné kousky
- 150 g rozinek
- Hera na vymazání pergamenového papíru
- 1 lžička soli
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- kůra z 1 citronu
- 1 vejce na potření
Postup přípravy
- Droždí smícháme se lžičkou cukru a polovinou vlažného mléka. Dobře rozmícháme, přidáme ještě 2 lžíce mouky a našleháme. Takto připravíme řídké těstíčko, které necháme na teplém místě nakynout.
- Prosátou mouku smícháme se žloutky, vejci, solí, muškátovým oříškem, citronovou kůrou, kandovaným ovocem a rozinkami. Poté přidáme nakynutý kvásek, krátce propracujeme a nakonec vlijeme vlažnou rozehřátou Heru. Těsto důkladně vypracujeme a necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.
- Vykynuté těsto zlehka propracujeme a vytvoříme z něj bochánek.
- Formu vysokou 12 cm o průměru 16 cm po obvodu vyložíme pergamenovým papírem potřeným tukem. Vložíme do ní bochánek a necháme dalších 30 minut kynout.
- Před pečením povrch nařízneme do kříže a potřeme rozšlehaným vejcem.
- Troubu předehřejeme na 200 °C a panettone nejprve asi 20 minut zapékáme, potom teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme asi 40 minut.
- Po upečení necháme panettone asi 30 minut ve formě chladnout, potom ho vyklopíme na kovovou mřížku a po úplném vychladnutí sloupneme pergamenový papír.
