Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Panettone

  • Čas pečení1 hodiny 0 minut
  • Čas přípravy
  • 1 porce
recipe image Panettone

Ingredience

  • 200 g Hery
  • 650 g polohrubé mouky
  • 50 g droždí
  • 150 g krupicového cukru
  • 250 ml mléka
  • 4 žloutky
  • 2 vejce
  • 150 g kandovaného ovoce nakrájeného na drobné kousky
  • 150 g rozinek
  • Hera na vymazání pergamenového papíru
  • 1 lžička soli
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • kůra z 1 citronu
  • 1 vejce na potření
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

  1. Droždí smícháme se lžičkou cukru a polovinou vlažného mléka. Dobře rozmícháme, přidáme ještě 2 lžíce mouky a našleháme. Takto připravíme řídké těstíčko, které necháme na teplém místě nakynout.
  2. Prosátou mouku smícháme se žloutky, vejci, solí, muškátovým oříškem, citronovou kůrou, kandovaným ovocem a rozinkami. Poté přidáme nakynutý kvásek, krátce propracujeme a nakonec vlijeme vlažnou rozehřátou Heru. Těsto důkladně vypracujeme a necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.
  3. Vykynuté těsto zlehka propracujeme a vytvoříme z něj bochánek.
  4. Formu vysokou 12 cm o průměru 16 cm po obvodu vyložíme pergamenovým papírem potřeným tukem. Vložíme do ní bochánek a necháme dalších 30 minut kynout.
  5. Před pečením povrch nařízneme do kříže a potřeme rozšlehaným vejcem.
  6. Troubu předehřejeme na 200 °C a panettone nejprve asi 20 minut zapékáme, potom teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme asi 40 minut.
  7. Po upečení necháme panettone asi 30 minut ve formě chladnout, potom ho vyklopíme na kovovou mřížku a po úplném vychladnutí sloupneme pergamenový papír.