Vánočka podle Elly
My letos pečeme vánočku podle Elly a vy?
Čas pečení1 hodiny
1 porce

Ingredience
Seznam ingrediencí:
- 200 ml vlažného mléka
- 125 g Hery máslová příchuť
- 100 g cukru moučka
- 3 žloutky
- 250 g hladké mouky
- 400 g polohrubé mouky
- špetka soli
- kostka čerstvého droždí (42 g)
- hrozinky, mandle, oříšky
- 1 vejce na potření
Postup přípravy:
- Mléko zahřejte tak, aby bylo vlažné. Dejte do něj lžíci cukru a rozmíchejte. Do mléka rozdrobte droždí. Za pár minut se na mléku udělají z droždí bublinky – kvásek je připravený k použití.
- Ve velké míse smíchejte obě mouky, špetku soli a cukr. Přidejte rozpuštěnou Heru, žloutky a vlažné mléko s droždím. Nakonec přisypejte přísady navíc, podle vaší chuti – nahrubo nasekané ořechy, mandle, hrozinky, kandované ovoce. Co máte doma rádi. Umíchejte nelepivé těsto. To v míse přikryjte utěrkou a na teplém místě nechejte hodinu a půl kynout.
- Celý postup si můžete ulehčit tím, že všechny suroviny dáte do domácí pekárny a zapnete program TĚSTO. Pekárna těsto umíchá, zahřeje a v ideální teplotě nechá vykynout.
- Vánočku rozdělíme na několik dílů a upleteme ji. Ideální pro začátečníky je obyčejná vánočka z pěti pramenů. Spodní patro upletete ze tří, jako klasický cop. Zbylé dva prameny jen smotáte a položíte nahoru.
- Části vánočky můžete pro jistotu ještě zafixovat párátky. Vánočku pleťte rovnou na plechu vyloženém pečícím papírem. Upletenou vánočku nechejte ještě další hodinu kynout na plechu, přikrytou utěrkou.
- Vánočku potřete rozšlehaným vejcem a můžete ještě posypat plátky mandlí.
- Pečte v troubě vyhřáté na 230 °C. Při této teplotě pečte vánočku 5 minut. Poté snižte teplotu na 170–180 °C. Dopékejte 30–40 minut. Máte-li pocit, že se vám shora připaluje, stačí ji přikrýt ke konci pečení alobalem.
- Jak poznáte, jestli je vánočka hotová? Použijte osvědčenou metodu testování – vpíchněte do středu vánočky špejli. Ven musí vyjít čistá, neobalená těstem.
- Vánočku nechejte úplně vychladnout. Kdybyste ji krájeli teplou, mohla by se srazit.
