Vánočka
Vánoce bez vánočky si nedovedeme představit. Pusťte se do toho letos sami, slibujeme, že postup nespletete :)
Čas přípravy40 minut
8 porce

Ingredience
Seznam ingrediencí
- 30 g droždí
- 80 g krupicového cukru
- 500 g velmi kvalitní hladké nebo polohrubé mouky
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- půl lžičky sušené citronové kůry
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- 200 ml vlažného mléka
- 100 g Hery máslové, rozpuštěné a vlažné
- 2 žloutky
- 50 g loupaných mandlí
- 1 bílek
- 1 vrchovatá lžíce moučkového cukru na posypání
Postup přípravy
- V malé misce rozmíchejte droždí se lžičkou cukru na tekutou kaši. Přidejte lžíci mouky, přilijte polovinu vlažného mléka, zakryjte utěrkou a nechte deset minut vzejít kvásek. Měla by se na něm utvořit hustá světlá vysoká pěna. Mezitím do větší mísy prosijte mouku, přidejte cukr, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru a muškátový oříšek.
- Uprostřed přesáté mouky udělejte důlek a přelijte do něj kvásek, přidejte zbytek mléka, žloutky a rozpuštěnou Heru máslovou. Vařečkou začněte od středu míchat, k tekutým přísadám postupně vmíchávejte okolní mouku. Až bude těsto příliš tuhé pro vařečku, začněte ho hníst v míse jednou rukou, snažte se do něj zapracovat zbývající mouku. Pokud se těsto bude příliš drolit, pomozte si dvěmi až třemi lžícemi mléka navíc.
- Těsto vyklopte na vál nebo kuchyňskou linku a ještě deset minut hněťte – dolní částí dlaně těsto odtlačte po podložce od sebe, pak přehněte napůl, pootočte a totéž znovu a znovu. Pokud se těsto lepí, podsypte ho malým množstvím mouky – stačí tolik, co se vám vejde mezi prsty. Nakonec by těsto mělo být měkké a hebké a téměř se nelepící k pracovní ploše.
- Zpracované těsto zformujte do koule a ze všech stran lehce poprašte moukou. Vraťte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě cca na hodinu až hodinu a půl. Velký plech vyložte pečícím papírem. Těsto vyklopte z mísy a lehce ho prohněťte, jen cobyste vytlačili vzduch. Polovinu mandlí nasekejte na větší kousky.
- Rozdělte těsto na osm stejných dílů a z každého vyválejte asi 30 centimetrů dlouhý váleček. Čtyři odložte stranou a zbývající čtyři položte jeden vedle druhého tak, aby směřovaly od vás pryč. Z těchto čtyřech pramenů upleťte cop. Pokud nevíte, jak na to, začněte tím, že překřížíte dva prostřední prameny, a to pravý přes levý. Pak uchopíte dva prameny, co jsou momentálně vlevo, a překřížíte ten z levé ruky přes ten z pravé ruky. Totéž provedete i s pravou dvojicí. Posléze se vrátíte ke dvěma dočasně prostředním a uděláte to samé, co prve – pravý přes levý. Pak přijdou znovu na řadu dvě krajní dvojice, vždy levý přes pravý. A tak stále dokola, až se dostanete na konec pramenů. Stiskněte konce k sobě a zahněte je dospodu. Pak dopleťte cop z druhé strany do konce, znovu stiskněte a zahněte.
- Při splétání a zaplétání pamatujte na to, že cop by se neměl utahovat. Hotový cop hranou dlaně po celé délce uprostřed trochu stlačte. Bílek rozšlehejte vidličkou se dvěma lžícemi vody a potřete upletený cop.
- Ze třech zbývajících pramenů upleťte klasický trojitý cop, ukončete ho stejně jako předchozí, tedy stisknutím a zahnutím. Položte ho na předchozí výtvor, znovu zploštěte hranou dlaně a potřete bílkem. Poslední pramen překrojte v polovině a oba kousky ještě trochu rozválejte, měly by být nepatrně delší, než vánočka. Stočte je dohromady, ale nespojujte konce k sobě. Spletenec položte nahoru na vánočku a konce zastrčte dospodu pod ni, každý konec pod jeden z rohů. Potřete bílkem i závěrečný cop, ozdobte vánočku zbylými mandlemi a nechte hodinu až hodinu a půl znovu kynout. Tuto fázi neuspěchejte, vánočka zprudka dokyne v troubě a neudrží si svůj tvar. Riskovali byste popraskání a sesunutí horního pramene.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Jakmile je dost teplá, vložte vykynutou vánočku. Po pěti minutách snižte teplotu na 150 °C a dopékejte dalších 40 minut. Zdá-li se vám, že příliš rychle hnědne, přikryjte ji kouskem alobalu.
- Po vytažení z trouby poprašte hotovou vánočku moučkovým cukrem.
