Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Cheesecake s borůvkovou omáčkou

Klasický pečený cheesecake, který díky borůvkové omáčce povýšíte na 10/10 bodů.
  • Čas pečení
  • Čas přípravy
  • 12 porce
recipe image Cheesecake s borůvkovou omáčkou

Ingredience

  • 200 g hladké mouky
  • 125 g studené Hery máslové
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce studené vody
  • špetka soli
  • vanilkový extrakt
  • 500 g krémového sýru pokojové teploty
  • 155 g krupicového cukru
  • 2 lžičky citrónové kůry
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 5 ks vajec
  • 125 ml smetany
  • 250 g borůvek
  • 2 lžíce cukru
  • 3 lžíce vody
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

  1. Nejprve si připravte těsto na korpus. Mouku dejte do mísy se špetkou soli a přidejte studenou Heru máslovou nakrájené na kostky – jakmile se obalí moukou, rychle ji zpracujte rukama. Ke konci přidejte cukr a promíchejte. Uprostřed drobenkové směsi udělejte důlek, do něj dejte žloutek a vodu a za pomoci nože nebo prstů zapracujte do směsi. Rukama těsto propracujte a vytvořte kouli. Zabalte jí do potravinářské fólie a dejte na 1 hodinu do ledničky.
  2. Na lehce pomoučněné ploše vyválejte těsto do kruhu o síle 2 až 3 cm, počítejte s pár centimetry na okraj. Plát vložte do formy vymazané Herou máslovou a jemně zatlačte do drážek, pak odřízněte přebytečné okraje. Dno propíchejte vidličkou a nechte 20 až 30 minut chladit v ledničce.
  3. Troubu rozehřejte na 200 °C. Na korpus položte pečicí papír a na něj nasypte fazole. Fazole použijte, aby vám koláč nevyběhl. Formu položte na plech a pečte ve střední části trouby asi 12 minut, dokud nezezlátne.
  4. Mezitím si připravte náplň. Vyšlehejte smetanový sýr, cukr a citronovou kůru. Přidejte citronovou šťávu a mouku. Za stálého šlehání přidávejte postupně vejce (jedno po druhém) a smetanu. Vyšlehejte až do hladkého krému.
  5. Náplň nalijte do předpečeného korpusu a koláč dopékejte na 160 °C přibližně 30 až 40 minut. Vypněte a nechte v troubě 2 hodiny, nebo dokud úplně nevychladne, zabráníte tak vzniku prasklin. Koláč nechte přes noc v lednici ztuhnout.
  6. Borůvky, vodu a cukr dejte do kastrůlku a svařte. Pokud vám bude připadat vody málo, klidně trochu přilejte. Hotovým rozvarem přelijte jednotlivé porce.