use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Kakaový koláč s třešněmi a žervé

Vynikající koláč, kde výraznou chuť kakaa a třešní zjemňuje žervé. Už jste ho vyzkoušeli?
  • 1 hodiny 30 minut
  • Čas přípravy50 minut
  • 12 porce
recipe image Kakaový koláč s třešněmi a žervé

Ingredience

Těsto:
  • 250 g Hery máslová příchuť
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g kokosové mouky
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 3 lžíce kakaa
  • 100 g třtinového cukru
Třešňová poleva:
  • 200 g vypeckovaných třešní
  • 50 g vody
  • 50 g cukru krupice
Náplň:
  • 400 g žervé
  • semínka z jednoho vanilkového lusku
  • cukr moučka podle chuti
  • 250 g třešní i se stopkami
  • 50 g vody
  • 50 g cukru krupice
      Postup přípravy
      1. Předehřejte si troubu na 180 °C. Všechny suroviny na těsto smíchejte. Formu na koláč si vyložte pečícím papírem. Namačkejte do ní těsto. Směs na těsto bude troch sypká, nelekněte se. Těsto natlačte i kolem okrajů. Kdo chce, může místo jedné velké koláčové formy použít malé formičky na tartaletky. Těsto ve formě překryjte pečícím papírem a jako zátěž použijte fazole. Dejte do vyhřáté trouby. Pečte 30 minut. Sundejte pečící papír s fazolemi a ještě dopečte 10 minut na 160 °C.
      2. Koláč vyndejte z trouby a nechejte vychladnout. Mezitím si připravte třešně a náplň ze žervé. Vypeckované třešně, cukr a vodu dejte ho hrnce a společně svařte úplně do měkka. Rozmixujte tyčovým mixérem. Tuto třešňovou polevu natřete na upečený kakaový korpus.
      3. Žervé oslaďte podle chuti. Natřete na kakaový korpus a třešňovou polevu. Ta se vám bude v průběhu natírání mísit s žervé náplní, což vůbec nevadí, vznikne zajímavý efekt prolnutí bílé náplně a červené třešňové polevy.
      4. Nakonec připravte třešně na ozdobu. Třešně i se stopkami dejte do hrnce, přidejte vodu a cukr. Společně svařte asi 8 minut. Cukr se rozpustí a třešně změknou. Těmito třešněmi ozdobte střed koláče. Dejte vychladit do lednice, ideálně do druhého dne.