Kakaový koláč s třešněmi a žervé
Vynikající koláč, kde výraznou chuť kakaa a třešní zjemňuje žervé. Už jste ho vyzkoušeli?
Čas přípravy50 minut
12 porce

Ingredience
Těsto:
- 250 g Hery máslová příchuť
- 100 g hladké mouky
- 100 g kokosové mouky
- špetka soli
- 2 vejce
- 3 lžíce kakaa
- 100 g třtinového cukru
Třešňová poleva:
- 200 g vypeckovaných třešní
- 50 g vody
- 50 g cukru krupice
Náplň:
- 400 g žervé
- semínka z jednoho vanilkového lusku
- cukr moučka podle chuti
- 250 g třešní i se stopkami
- 50 g vody
- 50 g cukru krupice
Postup přípravy
- Předehřejte si troubu na 180 °C. Všechny suroviny na těsto smíchejte. Formu na koláč si vyložte pečícím papírem. Namačkejte do ní těsto. Směs na těsto bude troch sypká, nelekněte se. Těsto natlačte i kolem okrajů. Kdo chce, může místo jedné velké koláčové formy použít malé formičky na tartaletky. Těsto ve formě překryjte pečícím papírem a jako zátěž použijte fazole. Dejte do vyhřáté trouby. Pečte 30 minut. Sundejte pečící papír s fazolemi a ještě dopečte 10 minut na 160 °C.
- Koláč vyndejte z trouby a nechejte vychladnout. Mezitím si připravte třešně a náplň ze žervé. Vypeckované třešně, cukr a vodu dejte ho hrnce a společně svařte úplně do měkka. Rozmixujte tyčovým mixérem. Tuto třešňovou polevu natřete na upečený kakaový korpus.
- Žervé oslaďte podle chuti. Natřete na kakaový korpus a třešňovou polevu. Ta se vám bude v průběhu natírání mísit s žervé náplní, což vůbec nevadí, vznikne zajímavý efekt prolnutí bílé náplně a červené třešňové polevy.
- Nakonec připravte třešně na ozdobu. Třešně i se stopkami dejte do hrnce, přidejte vodu a cukr. Společně svařte asi 8 minut. Cukr se rozpustí a třešně změknou. Těmito třešněmi ozdobte střed koláče. Dejte vychladit do lednice, ideálně do druhého dne.
