Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Kakaový koláč s třešněmi a žervé

Vynikající koláč, kde výraznou chuť kakaa a třešní zjemňuje žervé. Už jste ho vyzkoušeli?
  • 1 hodiny 30 minut
  • Čas přípravy50 minut
  • 12 porce
recipe image Kakaový koláč s třešněmi a žervé

Ingredience

  • 250 g Hery máslová příchuť
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g kokosové mouky
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 3 lžíce kakaa
  • 100 g třtinového cukru
  • 200 g vypeckovaných třešní
  • 50 g vody
  • 50 g cukru krupice
  • 400 g žervé
  • semínka z jednoho vanilkového lusku
  • cukr moučka podle chuti
  • 250 g třešní i se stopkami
  • 50 g vody
  • 50 g cukru krupice
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C. Všechny suroviny na těsto smíchejte. Formu na koláč si vyložte pečícím papírem. Namačkejte do ní těsto. Směs na těsto bude troch sypká, nelekněte se. Těsto natlačte i kolem okrajů. Kdo chce, může místo jedné velké koláčové formy použít malé formičky na tartaletky. Těsto ve formě překryjte pečícím papírem a jako zátěž použijte fazole. Dejte do vyhřáté trouby. Pečte 30 minut. Sundejte pečící papír s fazolemi a ještě dopečte 10 minut na 160 °C.
  2. Koláč vyndejte z trouby a nechejte vychladnout. Mezitím si připravte třešně a náplň ze žervé. Vypeckované třešně, cukr a vodu dejte ho hrnce a společně svařte úplně do měkka. Rozmixujte tyčovým mixérem. Tuto třešňovou polevu natřete na upečený kakaový korpus.
  3. Žervé oslaďte podle chuti. Natřete na kakaový korpus a třešňovou polevu. Ta se vám bude v průběhu natírání mísit s žervé náplní, což vůbec nevadí, vznikne zajímavý efekt prolnutí bílé náplně a červené třešňové polevy.
  4. Nakonec připravte třešně na ozdobu. Třešně i se stopkami dejte do hrnce, přidejte vodu a cukr. Společně svařte asi 8 minut. Cukr se rozpustí a třešně změknou. Těmito třešněmi ozdobte střed koláče. Dejte vychladit do lednice, ideálně do druhého dne.