Hruškový koláč s kořeněným sirupem
Potrapte sousedy – tento voňavý hruškový koláč vám budou závidět všichni kolem.
Čas přípravy40 minut
12 porce

Ingredience
Na sladké hrušky a kořeněný sirup:
- 800 g velkých hrušek
- 750 ml bílého víno (ideální muškát nebo třeba sauvignon)
- 150 g třtinového cukru
- 10 kuliček černého pepře
- 5 hřebíčků
- 1 kus skořice
- 1 vanilkový lusk
Na těsto:
- 4 vejce
- 150 g cukru krupice
- 300 g polohrubé mouky
- 200 ml smetany ke šlehání
- 80 g rozpuštěné Hery máslová příchuť
- 1 prášek do pečiva
- 30 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
- Hera a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup přípravy:
- Velké hrušky oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny a vyřízněte jádřinec. Ve velkém (klidně nižším) hrnci, smíchejte víno, třtinový cukr a koření. Vanilkový lusk překrojte podélně napůl, semínka špičkou nože seškrábněte a dejte také do vína. Přidejte i celý zbytek lusku, ať se ještě vyvaří. Vařte naplno, až se rozpustí cukr.
- Přidejte hrušky, ztlumte teplotu a vařte asi deset minut. Hrušky musí změknout, ale nesmí se rozvařit. Hrušky vytáhněte z vinného sirupu, koření tam zatím nechejte. Zvyšte teplotu, ať se vyvaří trochu tekutiny. Sirup takto zhoustne a to přesně potřebujeme. Mezitím, co se víno vaří, tak všechny hrušky nařízněte. Položte je na krájecí prkénko, dolů stranou, na které byl jádřinec. Do hrušky udělejte zářezy, po její šířce, ne moc hluboké, abyste hrušku nerozřízli. Zářezy dělejte dost blízko u sebe, nahusto.
- Ve velké míse rozmíchejte metličkou vejce a cukr. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec smetanu a rozpuštěnou Heru. Umíchejte hladké těsto. Nakonec přidejte nastrouhanou čokoládu. Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Kulatou formu na koláč si vymažte Herou a vysypejte moukou. Nalijte do ní těsto. Do těsta naskládejte hrušky. Na fotce koláče před upečením vidíte jak hrušky nařezat. Když vám pár kousků hrušek zbyde, tak je nakrájejte na plátky a dejte na všechna možná volná místa v těstě.
- Pečte 30 minut na 180 °C. Teď přijde na řadu vinný sirup. Toho by vám po svaření mělo zbýt asi 150–200 ml. Vyberte z něj koření. Sirupem přelijte celý koláč, který potom vrátíte do trouby.
- Dopékejte na 200 °C další 10–15 minut. Koláč krásně zezlátne a sirup se postará o to, aby byl úžasně šťavnatý.
Náš tip: Při podávání přelijte koláč trochou rozpuštěné čokolády
