Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Far Breton

Křehký koláč, který v sobě ukrývá sladké švestky. Tak by se dal popsat Far Breton, který si zamilovali lidé po celém světě. Kořeny tohoto dezertu jsou však ve Francii. Nasaďte si zástěru a upečte si kousek oblíbené francouzské dobroty.
  • 4 hodiny 15 minut
  • Čas přípravy35 minut
  • 12 porce
recipe image Far Breton

Ingredience

Seznam ingrediencí
  • 60 g Hery (rozpuštěné)
  • 500 ml mléka
  • 120 g cukru krupice
  • 120 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 300 g vypeckovaných suchých švestek
  • 100 ml rumu nebo šťávy z pomeranče

      Postup přípravy
      1. Švestky ideálně přes noc namočte do rumu (pokud budete připravovat koláč pro děti, naložte švestky do šťávy vymačkané z jednoho pomeranče).
      2. Vyšlehejte vejce s cukrem a solí a za stále míchání přisypte mouku a nalijte mléko. Nakonec přidejte rozpuštěnou Heru a ujistěte se, že v těstu nejsou kousky mouky.
      3. Formu na koláč vymažte a vysypte cukrem. Na dno vyskládejte okapané švestky a zalijte je těstem. Dávejte pozor, aby se všechny švestky neshrnuly na jednu stranu. Far Breton pečte na 180 °C cca 40 minut, odkud nebude jeho povrch zlatavý. Poté ho nechte vychladnout a dejte na pár hodin odpočinout do lednice.