Far Breton
Křehký koláč, který v sobě ukrývá sladké švestky. Tak by se dal popsat Far Breton, který si zamilovali lidé po celém světě. Kořeny tohoto dezertu jsou však ve Francii. Nasaďte si zástěru a upečte si kousek oblíbené francouzské dobroty.
Čas přípravy35 minut
12 porce

Ingredience
Seznam ingrediencí
- 60 g Hery (rozpuštěné)
- 500 ml mléka
- 120 g cukru krupice
- 120 g hladké mouky
- 4 vejce
- špetka soli
- 300 g vypeckovaných suchých švestek
- 100 ml rumu nebo šťávy z pomeranče
Postup přípravy
- Švestky ideálně přes noc namočte do rumu (pokud budete připravovat koláč pro děti, naložte švestky do šťávy vymačkané z jednoho pomeranče).
- Vyšlehejte vejce s cukrem a solí a za stále míchání přisypte mouku a nalijte mléko. Nakonec přidejte rozpuštěnou Heru a ujistěte se, že v těstu nejsou kousky mouky.
- Formu na koláč vymažte a vysypte cukrem. Na dno vyskládejte okapané švestky a zalijte je těstem. Dávejte pozor, aby se všechny švestky neshrnuly na jednu stranu. Far Breton pečte na 180 °C cca 40 minut, odkud nebude jeho povrch zlatavý. Poté ho nechte vychladnout a dejte na pár hodin odpočinout do lednice.
