Tartaletky se zakysanou smetanou a jahodami
Svěží letní tartaletky s jahodami si zamilujete.
Čas přípravy35 minut
16 porce

Ingredience
Těsto na korpusy:
- 500 g hladké mouky
- 250 g cukru moučka
- 250 g vychlazené Hery máslová příchuť
- 2 vejce
- kůra z 1 citronu
Krém ze zakysané smetany:
- 300 g zakysané smetany
- 200 g smetany ke šlehání
- 250 g mascarpone
- cukr moučka podle chuti
- 1 vanilkový lusk
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte a upečte korpusy z křehkého těsta. Doporučujeme připravit si je klidně den předem. Těsto musí nejdříve odpočívat v lednici a upečené korpusy musí být úplně studené, než je začnete plnit krémem. Z vychlazených surovin si vypracujte těsto. Pracujte rychle, aby vám Hera příliš nezměkla. Vypracujte nelepivé těsto, které zabalte do potravinářské folie a nechejte hodinu v lednici.
- Vychlazené těsto rozdělte do formiček na tartaletky. Máte dvě možnosti. Buď utrhnout kousek těsta, vyválet z něj kuličku, tu vmáčknout do formičky a prsty rozprostřít po dně a po krajích. Nebo můžete vyválet plát těsta, vykrojit z něj kolečka, tak velká, aby po vložení do formičky pokryly dno i stěny. A potom pěkně prsty vytvarovat. Těsto by nemělo být moc silné, aby zbylo dost místa na krém. Ideální je použít silikonové nebo teflonové formičky, které nemusíte ani vymazávat, ani vysypávat moukou. Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C 12 minut. Nechejte úplně vychladit.
- Připravte si krém. V robotu se šlehací metlou společně prošlehejte zakysanou smetanu, smetanu a mascarpone. Ochuťte moučkovým cukrem a semínky, které vyškrábnete nožem z jednoho vanilkového lusku. Krém naneste na úplně studené košíčky a ozdobte čerstvými jahodami.
