Tvarohovo-dýňový koláč
Dýně, tvaroh a čokoláda. Co říkáte na tuto kombinaci? My schvalujeme. A dáváme se do pečení!
Čas přípravy30 minut
12 porce

Ingredience
Seznam ingrediencí:
- 300 g dýně (např. Hokkaido, nakrájená na kostičky)
- 350 ml 15% smetany na vaření
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- 2 lžičky kakao na vaření
- 1 špetka soli
- 250 g Hery máslové
- 250 g hnědého cukru
- 4 vejce
- 400 g tvarohu (20 % tuku v sušině)
- 12 lžičky skořice
- 1 sáček čokoládové polevy na dort
- 125 g slazeného kondenzované mléka
Postup přípravy
- V hrnci poduste 300 g dýně se smetanou na vaření za občasného míchání cca 20 minut. Rozmixujte na pyré a nechte vychladnout. Mezitím smíchejte mouku, kypřící prášek, kakao a sůl. 100 g Hery máslové, 100 g cukru a 1 vejce umixujte ručním mixérem, dokud těsto nebude hladké. Těsto přelijte do vymazané dortové formy. Do dalšího použití dejte formu do chladu.
- Předehřejte troubu na 220 °C (horkovzdušnou na 200 °C). V hrnci na mírném ohni nechte rozpustit 150 g Hery máslové, tvaroh, 150 g cukru, slazené kondenzované mléko a skořici. Ručním mixérem ušlehejte do krémové konzistence. Pomalu přidejte 3 vejce. Z dýňového pyré odeberte stranou 75 g a zbytek přidejte do směsi.
- Směs přidejte do dortové formy. Dort dejte péct na 15 minut. Po té snižte teplotu na 120 °C (horkovzdušnou na 100 °C) a nechte péct 45 minut. Poté vypněte troubu a nechte v troubě dort chladnout přibližně hodinu. Otevřete dvířka a nechte dalších 15 minut chladnout.
- Čokoládovou polevu připravte dle návodu na obalu. Nechte vychladnout a mezitím dýňové pyré rozetřete po celém dortu. Dále dort ozdobte čokoládovou polevou. Dýňový dort dejte vychladnout alespoň na 2 hodiny.
