Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Tarte tatin

Klasický francouzský jablečný koláč, který je tak trochu vzhůru nohama. A zatraceně dobrý, samozřejmě.
  • 1 hodiny 30 minut
  • Čas přípravy25 minut
  • 12 porce
recipe image Tarte tatin

Ingredience

Suroviny na těsto:
  • 150 g hladké mouky
  • 140 g Hery máslová příchuť
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 2–3 lžíce ledové vody
Suroviny na náplň:
  • 1200 g letních jablíček
  • 200 g cukru krupice
  • 150 g Hery máslová příchuť
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Postup přípravy:
  1. Nejprve si připravte těsto. Vychlazenou Heru smíchejte se zbylými surovinami. Ideální bude, když těsto propracujete v robotu, abyste ho příliš neohřáli. Až nebude těsto lepit, dejte ho do misky a nechejte hodinu vychladit v lednici.
  2. Mezitím si připravte jablka. Oloupejte je, odstraňte jadřince a nakrájejte na osminky. Dejte jablka je do mísy a posypejte asi 50 g cukru. Promíchejte.
  3. Troubu si předehřejte na 190 °C. Formu o průměru asi 23 až 25 cm si důkladně vymažte částí připravené Hery. Její dno posypejte dalšími 50 g cukru. Na cukr naskládejte proslazená jablka. Posypte zbylým cukrem.
  4. Vychlazené těsto rozválejte na průměr formy a přikryjte jím jablka ve formě. Těsto propíchejte vidličkou, aby mohla unikat pára. Pečte asi 50 minut. Ihned po upečení vyklopte na talíř.
  5. Podávejte teplé nebo studené. Výborným doplňkem ke koláči je vanilková zmrzlina a šlehačka.
Náš tip: Jablka můžete nakrájet i na drobné kostičky nebo tenké plátky a do formy dát je více vrstvách, které budete prosypávat cukrem. Vyzkoušejte, co vám bude nejvíce vyhovovat.