Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Jablečný Tarte Tatin

Klasický francouzský koláč, který v tomto receptu pečeme v pánvi. Tak pozor, abyste vybrali tu správnou, která je vhodná do trouby.
  • 1 hodiny 40 minut
  • Čas přípravy30 minut
  • 8 porce
recipe image Jablečný Tarte Tatin

Ingredience

Ingredience na těsto:
  • špetka soli
  • 150 g Hera máslová příchuť (studená z lednice a nakrájená na kostky)
  • 1 žloutek
  • 220 g hladké mouky
  • 2–3 lžičky studené vody
Ingredience na náplň:
  • 1,2 kg jablek
  • 70 g Hera máslová příchuť
  • 185 g cukru

      Postup přípravy
      1. Do velké mísy přesejte mouku a sůl. Přidejte Heru. Vše zpracujte prsty, dokud směs nebude mít konzistenci podobnou strouhance. Do směsi přidejte žloutek a trochu studené vody (2–3 lžičky), vše smíchejte a vypracujte kompaktní těsto. Rukama vypracujte z těsta kouli. Těsto zabalte do potravinové folie a dejte do lednice odpočinout minimálně na půl hodiny.
      2. Oloupejte jablka, odstraňte jádřince a rozkrájejte je na čtvrtky. Do pánve dejte Heru a cukr (zvolte pánev hlubokou 25 cm vhodnou do trouby). Rozehřejte Heru a smíchejte ji s cukrem. Do pánve naaranžujte jablka vedle sebe a ujistěte se, že jablka zaplňují všechny mezery. Nezapomeňte, že kousky jablek musí vypadat úhledně hlavně zespodu, protože na závěr koláč vyklopíme z pánve.
      3. Jablka vařte 35–40 minut, dokud nebudou měkká, karamel světle hnědý a přebytečná tekutina odpařená. Jablka potřete po celém povrchu vzniklým karamelem.
      4. Na lehce pomoučněném válu vyválejte těsto do tvaru kruhu (větší než je průměr pánve). Položte těsto na jablka a přitlačte na okraji. Pečte dozlatova 25–30 minut.
      5. Koláč nechte 2 minuty v pánvi odpočinout a pak ho velmi opatrně vyklopte. Servírujte se šlehačkou.