Jablečný Tarte Tatin
Klasický francouzský koláč, který v tomto receptu pečeme v pánvi. Tak pozor, abyste vybrali tu správnou, která je vhodná do trouby.
Čas přípravy30 minut
8 porce
![recipe image Jablečný Tarte Tatin](/-/media/Project/Upfield/Whitelabels/Pecenijeradost-CZ/Assets/Recipes/sync-images/9e964852-76c9-43d4-a15e-7d4f3938a599.jpg?rev=c2aaee08333f4d508ca1cb541c50e260&w=900)
Ingredience
Ingredience na těsto:
- špetka soli
- 150 g Hera máslová příchuť (studená z lednice a nakrájená na kostky)
- 1 žloutek
- 220 g hladké mouky
- 2–3 lžičky studené vody
Ingredience na náplň:
- 1,2 kg jablek
- 70 g Hera máslová příchuť
- 185 g cukru
Postup přípravy
- Do velké mísy přesejte mouku a sůl. Přidejte Heru. Vše zpracujte prsty, dokud směs nebude mít konzistenci podobnou strouhance. Do směsi přidejte žloutek a trochu studené vody (2–3 lžičky), vše smíchejte a vypracujte kompaktní těsto. Rukama vypracujte z těsta kouli. Těsto zabalte do potravinové folie a dejte do lednice odpočinout minimálně na půl hodiny.
- Oloupejte jablka, odstraňte jádřince a rozkrájejte je na čtvrtky. Do pánve dejte Heru a cukr (zvolte pánev hlubokou 25 cm vhodnou do trouby). Rozehřejte Heru a smíchejte ji s cukrem. Do pánve naaranžujte jablka vedle sebe a ujistěte se, že jablka zaplňují všechny mezery. Nezapomeňte, že kousky jablek musí vypadat úhledně hlavně zespodu, protože na závěr koláč vyklopíme z pánve.
- Jablka vařte 35–40 minut, dokud nebudou měkká, karamel světle hnědý a přebytečná tekutina odpařená. Jablka potřete po celém povrchu vzniklým karamelem.
- Na lehce pomoučněném válu vyválejte těsto do tvaru kruhu (větší než je průměr pánve). Položte těsto na jablka a přitlačte na okraji. Pečte dozlatova 25–30 minut.
- Koláč nechte 2 minuty v pánvi odpočinout a pak ho velmi opatrně vyklopte. Servírujte se šlehačkou.
![](/-/media/Project/Upfield/Whitelabels/Pecenijeradost-CZ/Pdf-Logo.png?rev=-1)