use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Jablečný Tarte Tatin

Klasický francouzský koláč, který v tomto receptu pečeme v pánvi. Tak pozor, abyste vybrali tu správnou, která je vhodná do trouby.
  • 1 hodiny 40 minut
  • Čas přípravy30 minut
  • 8 porce
recipe image Jablečný Tarte Tatin

Ingredience

Ingredience na těsto:
  • špetka soli
  • 150 g Hera máslová příchuť (studená z lednice a nakrájená na kostky)
  • 1 žloutek
  • 220 g hladké mouky
  • 2–3 lžičky studené vody
Ingredience na náplň:
  • 1,2 kg jablek
  • 70 g Hera máslová příchuť
  • 185 g cukru

      Postup přípravy
      1. Do velké mísy přesejte mouku a sůl. Přidejte Heru. Vše zpracujte prsty, dokud směs nebude mít konzistenci podobnou strouhance. Do směsi přidejte žloutek a trochu studené vody (2–3 lžičky), vše smíchejte a vypracujte kompaktní těsto. Rukama vypracujte z těsta kouli. Těsto zabalte do potravinové folie a dejte do lednice odpočinout minimálně na půl hodiny.
      2. Oloupejte jablka, odstraňte jádřince a rozkrájejte je na čtvrtky. Do pánve dejte Heru a cukr (zvolte pánev hlubokou 25 cm vhodnou do trouby). Rozehřejte Heru a smíchejte ji s cukrem. Do pánve naaranžujte jablka vedle sebe a ujistěte se, že jablka zaplňují všechny mezery. Nezapomeňte, že kousky jablek musí vypadat úhledně hlavně zespodu, protože na závěr koláč vyklopíme z pánve.
      3. Jablka vařte 35–40 minut, dokud nebudou měkká, karamel světle hnědý a přebytečná tekutina odpařená. Jablka potřete po celém povrchu vzniklým karamelem.
      4. Na lehce pomoučněném válu vyválejte těsto do tvaru kruhu (větší než je průměr pánve). Položte těsto na jablka a přitlačte na okraji. Pečte dozlatova 25–30 minut.
      5. Koláč nechte 2 minuty v pánvi odpočinout a pak ho velmi opatrně vyklopte. Servírujte se šlehačkou.