Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Jablečný koláč

  • Čas pečení1 hodiny 0 minut
  • Čas přípravy
  • 1 porce
recipe image Jablečný koláč

Ingredience

  • Topping
  • 65 g hladké mouky
  • 55 g hnědého cukru
  • ¾ lžičky mleté skořice
  • špetka soli
  • 40 g studeného rostlinného tuku Hera Máslová, nakrájeného na malé kousky
  • 50 g opražených a nahrubo nasekaných oříšků (můžete použít mandle, lískové oříšky, vlašské nebo pekanové ořechy)
  • 130 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • 55 g rostlinného tuku Hera Máslová
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 velké vajíčko
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 80 ml mléka
  • 2 velká pevná jablka (nám se osvědčil typ Granny Smith), oloupaná a nakrájená na tenké plátky
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

  1. Troubu rozehřejte na 180°C. Formu nebo plech (cca 20 cm) vymažte Herou Máslovou a vysypejte troškou mouky.
  2. Připravte si topping. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, cukr, skořici a sůl. Studenou Heru Máslovou rychle zpracujte s moučnou směsí do konzistence, která připomíná drobenku. Nakonec vmíchejte nasekané oříšky a dejte stranou.
  3. Na koláč smíchejte ve velké míse mouku, prášek do pečiva a sůl. V další míse, nebo přímo v nádobě elektrického mixéru vyšlehejte Heru Máslovou dohladka. Přidejte krupicový cukr a šlehejte, dokud není směs nadýchaná. Nakonec přidejte vanilkový extrakt a vajíčko a vypracujte hladkou směs. Do takto připravené směsi přidávejte moučnou směs (postupně ve třech dávkách) a stejně tak mléko (postupně ve dvou dávkách). Těsto nepřepracujte, ale ujistěte se, že v něm nezůstaly žádné hrudky. Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte ho a poklaďte nakrájenými jablky. Nakonec celý koláč bohatě posypte připraveným toppingem.
  4. Pečte přibližně 45-50 minut, nebo dokud špejle nevyjde z těsta suchá.
  5. Upečený koláč vyndejte z trouby na chladící mřížku.
  6. Koláč můžete servírovat jak teplý a to nejlépe se zmrzlinou, nebo studený.