use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Jablečný koláč

Báječný koláč s křupavou ořechovou drobenkou na povrchu. A nezdráhejte se, se šlehačkou nebo se zmrzlinou chutná nejlíp.
  • 1 hodiny 10 minut
  • Čas přípravy20 minut
  • 12 porce
recipe image Jablečný koláč

Ingredience

Drobenka:
  • 65 g hladké mouky
  • 55 g hnědého cukru
  • ¾ lžičky mleté skořice
  • špetka soli
  • 40 g studeného rostlinného tuku Hera Máslová, nakrájeného na malé kousky
  • 50 g opražených a nahrubo nasekaných oříšků (můžete použít mandle, lískové oříšky, vlašské nebo pekanové ořechy)
Těsto:
  • 130 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • 55 g rostlinného tuku Hera Máslová
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 velké vajíčko
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 80 ml mléka
  • 2 velká pevná jablka (nám se osvědčil typ Granny Smith), oloupaná a nakrájená na tenké plátky

      Postup přípravy:
      1. Troubu rozehřejte na 180 °C. Formu nebo plech (cca 20 cm) vymažte Herou Máslovou a vysypejte troškou mouky.
      2. Připravte si drobenku. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, cukr, skořici a sůl. Studenou Heru máslovou rychle zpracujte s moučnou směsí do konzistence, která připomíná klasickou drobenku. Nakonec vmíchejte nasekané oříšky a dejte stranou.
      3. Na koláč smíchejte ve velké míse mouku, prášek do pečiva a sůl. V další míse, nebo přímo v nádobě elektrického mixéru vyšlehejte Heru máslovou dohladka. Přidejte krupicový cukr a šlehejte, dokud není směs nadýchaná. Nakonec přidejte vanilkový extrakt a vajíčko a vypracujte hladkou směs.
      4. Do takto připravené směsi přidávejte moučnou směs (postupně ve třech dávkách) a stejně tak mléko (postupně ve dvou dávkách). Těsto nepřepracujte, ale ujistěte se, že v něm nezůstaly žádné hrudky. Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte ho a poklaďte nakrájenými jablky. Nakonec celý koláč bohatě posypte připravenou drobenkou.
      5. Pečte přibližně 45–50 minut, nebo dokud špejle nevyjde z těsta suchá.
      6. Upečený koláč vyndejte z trouby na chladící mřížku.
      7. Koláč můžete servírovat jak teplý, a to nejlépe se zmrzlinou, nebo studený.