Jablečný koláč
Čas pečení1 hodiny 0 minut
1 porce

Ingredience
- Topping
- 65 g hladké mouky
- 55 g hnědého cukru
- ¾ lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 40 g studeného rostlinného tuku Hera Máslová, nakrájeného na malé kousky
- 50 g opražených a nahrubo nasekaných oříšků (můžete použít mandle, lískové oříšky, vlašské nebo pekanové ořechy)
- 130 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- 55 g rostlinného tuku Hera Máslová
- 100 g krupicového cukru
- 1 velké vajíčko
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 80 ml mléka
- 2 velká pevná jablka (nám se osvědčil typ Granny Smith), oloupaná a nakrájená na tenké plátky
Energy (kcal) | 0 kcal |
Energy (kJ) | 0 kJ |
Protein (g) | 0.0 g |
Carbohydrate incl. fibre (g) | 0.0 g |
Carbohydrate excl. fibre (g) | 0.0 g |
Sugar (g) | 0.0 g |
Fibre (g) | 0.0 g |
Fat (g) | 0.0 g |
Saturated fat (g) | 0.0 g |
Unsaturated fat (g) | 0.0 g |
Monounsaturated fat (g) | 0.0 g |
Polyunsaturated fat (g) | 0.0 g |
Trans fat (g) | 0.0 g |
Cholesterol (mg) | 0 mg |
Sodium (mg) | 0 mg |
Salt (g) | 0.00 g |
Vitamin A (IU) | 0 IU |
Vitamin C (mg) | 0.0 mg |
Calcium (mg) | 0 mg |
Iron (mg) | 0.00 mg |
Potassium (mg) | 0 mg |
- Troubu rozehřejte na 180°C. Formu nebo plech (cca 20 cm) vymažte Herou Máslovou a vysypejte troškou mouky.
- Připravte si topping. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, cukr, skořici a sůl. Studenou Heru Máslovou rychle zpracujte s moučnou směsí do konzistence, která připomíná drobenku. Nakonec vmíchejte nasekané oříšky a dejte stranou.
- Na koláč smíchejte ve velké míse mouku, prášek do pečiva a sůl. V další míse, nebo přímo v nádobě elektrického mixéru vyšlehejte Heru Máslovou dohladka. Přidejte krupicový cukr a šlehejte, dokud není směs nadýchaná. Nakonec přidejte vanilkový extrakt a vajíčko a vypracujte hladkou směs. Do takto připravené směsi přidávejte moučnou směs (postupně ve třech dávkách) a stejně tak mléko (postupně ve dvou dávkách). Těsto nepřepracujte, ale ujistěte se, že v něm nezůstaly žádné hrudky. Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte ho a poklaďte nakrájenými jablky. Nakonec celý koláč bohatě posypte připraveným toppingem.
- Pečte přibližně 45-50 minut, nebo dokud špejle nevyjde z těsta suchá.
- Upečený koláč vyndejte z trouby na chladící mřížku.
- Koláč můžete servírovat jak teplý a to nejlépe se zmrzlinou, nebo studený.