Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Hruškový koláč s dvěma druhy ořechů

  • Čas pečení1 hodiny 0 minut
  • Čas přípravy
  • 1 porce
recipe image Hruškový koláč s dvěma druhy ořechů

Ingredience

  • 400 g hladké mouky
  • 75 g moučkového cukru
  • 200 g Hery máslové
  • 60 ml vody
  • 8 hrušek
  • 2 citróny
  • 55 g medu
  • 2 lžíce krémového likéru
  • 1 lžičky skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 vanilkový lusk
  • 55 g vlašských ořechů (nasekané nahrubo)
  • 55 g lískových ořechů (nasekané nahrubo)
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 žloutek
  • zakysaná smetana na servírování
  • rozinky dle chuti
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

  1. Z mouky, cukru a dobře vychlazené Hery máslové připravte drobenku. Postupně přidávejte ledovou vodu a vypracujte hladké těsto. Vytvarujte do koule a dejte chladit.
  2. Do hrnce dejte na měsíčky nakrájené a očištěné hrušky, šťávu z citrónů, cukr, krémový likér, skořici, zázvor, semínka z vanilkového lusku a 125 ml vody. Přiveďte k varu a vařte, dokud ovoce nezměkne. Poté nechte ovoce vychladnout.
  3. Troubu předehřejte na 200 °C. Vymažte dortovou formu o průměru 20 cm. Z těsta oddělte jednu čtvrtinu a dejte zpátky do lednice. Zbytek těsta vyválejte a vyložte jím dno i boky formy. Těsto propíchejte vidličkou a dejte chladit na 10 – 15 minut. Poté přiklopte pečicím papírem, zatěžkejte fazolemi a pečte dozlatova cca 20 minut.
  4. Ořechy smíchejte s třtinovým cukrem a lžící hladké mouky. Na dno upečeného koláče rozprostřete ořechovou směs a na ní dejte hruškovou. Kdo má rád, může přidat i rozinky.
  5. Rozválejte zbylou čtvrtinu těsta do výšky 5 mm a nakrájejte z něj 8 proužků (můžete i více, záleží na vás jakou chcete mít mřížku). Z proužků vytvořte na těstě mřížku. Potřete vejcem a pečte 20 – 25 minut.
TIP: Koláč servírujte ze teplá se zakysanou smetanou.