use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Hruškový koláč s dvěma druhy ořechů

Vynikající mřížkový koláč s hruškami a oříšky. Chutná sice podzimně, ale občas člověk neodolá a běží do obchodu pro hrušky i kdykoliv jindy.
  • 1 hodiny 30 minut
  • Čas přípravy30 minut
  • 12 porce
recipe image Hruškový koláč s dvěma druhy ořechů

Ingredience

Na těsto:
  • 400 g hladké mouky
  • 75 g moučkového cukru
  • 200 g Hery máslové
  • 60 ml vody
Na náplň:
  • 8 hrušek
  • 2 citróny
  • 55 g medu
  • 2 lžíce krémového likéru
  • 1 lžičky skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 vanilkový lusk
  • 55 g vlašských ořechů nasekaných nahrubo
  • 55 g lískových ořechů nasekaných nahrubo
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 žloutek
  • zakysaná smetana na servírování
  • rozinky dle chuti

      Postup přípravy:
      1. Z mouky, cukru a dobře vychlazené Hery máslové připravte drobenku. Postupně přidávejte ledovou vodu a vypracujte hladké těsto. Vytvarujte do koule a dejte chladit.
      2. Do hrnce dejte na měsíčky nakrájené a očištěné hrušky, šťávu z citrónů, cukr, krémový likér, skořici, zázvor, semínka z vanilkového lusku a 125 ml vody. Přiveďte k varu a vařte, dokud ovoce nezměkne. Poté nechte ovoce vychladnout.
      3. Troubu předehřejte na 200 °C. Vymažte dortovou formu o průměru 20 cm. Z těsta oddělte jednu čtvrtinu a dejte zpátky do lednice. Zbytek těsta vyválejte a vyložte jím dno i boky formy. Těsto propíchejte vidličkou a dejte chladit na 10–15 minut. Poté přiklopte pečicím papírem, zatěžkejte fazolemi a pečte dozlatova cca 20 minut.
      4. Ořechy smíchejte s třtinovým cukrem a lžící hladké mouky. Na dno upečeného koláče rozprostřete ořechovou směs a na ní dejte hruškovou. Kdo má rád, může přidat i rozinky.
      5. Rozválejte zbylou čtvrtinu těsta do výšky 5 mm a nakrájejte z něj 8 proužků (můžete i více, záleží na vás jakou chcete mít mřížku). Z proužků vytvořte na těstě mřížku. Potřete vejcem a pečte 20–25 minut.
      TIP: Koláč servírujte ze teplá se zakysanou smetanou.