Holandský jablečný koláč
Říká se, že je to nejlepší jablečný koláč v Evropě. Ale vy nikam nemusíte, tady máte recept.
Čas přípravy30 minut
12 porce

Ingredience
Na těsto:
- 200 g studené Hery máslové
- 300 g hladké mouky
- 125 g cukru moučka
- 1 žloutek
- špetka soli
Na náplň:
- 75 g rozinek
- 40 g vlašských ořechů
- 1 kg jablek
- 25 g cukru krystal
- 5 g skořice
- 15 g strouhanky
Postup přípravy:
- Předehřejte troubu na 175 °C. Přesejte mouku, sůl a moučkový cukr do velké mísy. Přidejte Heru máslovou rozkrájenou na malé kousky a žloutek. Vše smíchejte dohromady a vypracujte pevné kompaktní těsto, které pak zabalte do potravinové fólie a nechte 30 minut odpočívat v lednici.
- Dejte rozinky do misky a zalijte vlažnou vodou, nechte je takto cca 10 minut. Poté je přeceďte a osušte. Ořechy nasekejte nahrubo. Oloupejte jablka, odstraňte jádřince a nakrájejte je na tenké měsíčky. Smíchejte jablka s ořechy, rozinkami, cukrem krystal a skořicí.
- 2/3 těsta vmáčkněte do kulaté formy (o průměru 25 cm) vyložené pečicím papírem. Okraje koláče by měly dosahovat cca do poloviny výšky okrajů formy. Těsto posypte strouhankou a pak do formy na těsto nandejte jablečnou směs.
- Ze zbývající 1/3 těsta vytvořte kuličky, z nich vytvarujte válečky a ty klaďte na povrch koláče. Můžete klást do mřížky či vytvořit různé obrazce. Těsto opatrně rozmáčkněte vždy tak, aby vznikly cca 1 cm široké pruhy těsta.
- Pečte v předehřáté troubě cca 35–45 minut. Nechte koláč ještě 10–15 minut ve formě a pak odstraňte okraj pečicí formy.
- TIP: Můžete přidat nasekaný sušený zázvor nebo sušené brusinky. Vlašské ořechy můžete nahradit pistáciemi, mandlemi nebo pekanovými ořechy.
TIP: Potřete těsto rozkvedlaným vejcem těsně před pečením, dodá to těstu krásný lesk. Místo strouhanky můžete použít 2-3 lžíce pudinkového prášku.
