use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Holandský jablečný koláč

Říká se, že je to nejlepší jablečný koláč v Evropě. Ale vy nikam nemusíte, tady máte recept.
  • 1 hodiny 30 minut
  • Čas přípravy30 minut
  • 12 porce
recipe image Holandský jablečný koláč

Ingredience

Na těsto:
  • 200 g studené Hery máslové
  • 300 g hladké mouky
  • 125 g cukru moučka
  • 1 žloutek
  • špetka soli
Na náplň:
  • 75 g rozinek
  • 40 g vlašských ořechů
  • 1 kg jablek
  • 25 g cukru krystal
  • 5 g skořice
  • 15 g strouhanky

      Postup přípravy:
      1. Předehřejte troubu na 175 °C. Přesejte mouku, sůl a moučkový cukr do velké mísy. Přidejte Heru máslovou rozkrájenou na malé kousky a žloutek. Vše smíchejte dohromady a vypracujte pevné kompaktní těsto, které pak zabalte do potravinové fólie a nechte 30 minut odpočívat v lednici.
      2. Dejte rozinky do misky a zalijte vlažnou vodou, nechte je takto cca 10 minut. Poté je přeceďte a osušte. Ořechy nasekejte nahrubo. Oloupejte jablka, odstraňte jádřince a nakrájejte je na tenké měsíčky. Smíchejte jablka s ořechy, rozinkami, cukrem krystal a skořicí.
      3. 2/3 těsta vmáčkněte do kulaté formy (o průměru 25 cm) vyložené pečicím papírem. Okraje koláče by měly dosahovat cca do poloviny výšky okrajů formy. Těsto posypte strouhankou a pak do formy na těsto nandejte jablečnou směs.
      4. Ze zbývající 1/3 těsta vytvořte kuličky, z nich vytvarujte válečky a ty klaďte na povrch koláče. Můžete klást do mřížky či vytvořit různé obrazce. Těsto opatrně rozmáčkněte vždy tak, aby vznikly cca 1 cm široké pruhy těsta.
      5. Pečte v předehřáté troubě cca 35–45 minut. Nechte koláč ještě 10–15 minut ve formě a pak odstraňte okraj pečicí formy.
      6. TIP: Můžete přidat nasekaný sušený zázvor nebo sušené brusinky. Vlašské ořechy můžete nahradit pistáciemi, mandlemi nebo pekanovými ořechy.
      TIP: Potřete těsto rozkvedlaným vejcem těsně před pečením, dodá to těstu krásný lesk. Místo strouhanky můžete použít 2-3 lžíce pudinkového prášku.

      https://www.youtube.com/watch?v=78sq9zcqkTc