Holandský jablečný koláč
Čas pečení1 hodiny 0 minut
1 porce

Ingredience
- 200 g studené Hery máslové
- 300 g hladké mouky
- 125 g cukru moučka
- 1 žloutek
- špetka soli
- 75 g rozinek
- 40 g vlašských ořechů
- 1 kg jablek
- 25 g cukru krystal
- 5 g skořice
- 15 g strouhanky
Energy (kcal) | 0 kcal |
Energy (kJ) | 0 kJ |
Protein (g) | 0.0 g |
Carbohydrate incl. fibre (g) | 0.0 g |
Carbohydrate excl. fibre (g) | 0.0 g |
Sugar (g) | 0.0 g |
Fibre (g) | 0.0 g |
Fat (g) | 0.0 g |
Saturated fat (g) | 0.0 g |
Unsaturated fat (g) | 0.0 g |
Monounsaturated fat (g) | 0.0 g |
Polyunsaturated fat (g) | 0.0 g |
Trans fat (g) | 0.0 g |
Cholesterol (mg) | 0 mg |
Sodium (mg) | 0 mg |
Salt (g) | 0.00 g |
Vitamin A (IU) | 0 IU |
Vitamin C (mg) | 0.0 mg |
Calcium (mg) | 0 mg |
Iron (mg) | 0.00 mg |
Potassium (mg) | 0 mg |
- Předehřejte troubu na 175 °C. Přesejte mouku, sůl a moučkový cukr do velké mísy. Přidejte Heru máslovou rozkrájenou na malé kousky a žloutek. Vše smíchejte dohromady a vypracujte pevné kompaktní těsto, které pak zabalte do potravinové fólie a nechte 30 minut odpočívat v lednici. Dejte rozinky do misky a zalijte vlažnou vodou, nechte je takto cca 10 minut. Poté je přeceďte a osušte. Ořechy nasekejte nahrubo. Oloupejte jablka, odstraňte jádřince a nakrájejte je na tenké měsíčky. Smíchejte jablka s ořechy, rozinkami, cukrem krystal a skořicí. 2/3 těsta vmáčkněte do kulaté formy (o průměru 25 cm) vyložené pečicím papírem. Okraje koláče by měly dosahovat cca do poloviny výšky okrajů formy. Těsto posypte strouhankou a pak do formy na těsto nandejte jablečnou směs. Ze zbývající 1/3 těsta vytvořte kuličky, z nich vytvarujte válečky a ty klaďte na povrch koláče. Můžete klást do mřížky či vytvořit různé obrazce. Těsto opatrně rozmáčkněte vždy tak, aby vznikly cca 1 cm široké pruhy těsta. Pečte v předehřáté troubě cca 35-45 minut. Nechte koláč ještě 10-15 minut ve formě a pak odstraňte okraj pečicí formy.
- Varianty: Můžete přidat nasekaný sušený zázvor nebo sušené brusinky. Vlašské ořechy můžete nahradit pistáciemi, mandlemi nebo pekanovými ořechy.
TIP: Potřete těsto rozkvedlaným vejcem těsně před pečením, dodá to těstu krásný lesk. Místo strouhanky můžete použít 2-3 lžíce pudinkového prášku.