Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Holandský jablečný koláč

  • Čas pečení1 hodiny 0 minut
  • Čas přípravy
  • 1 porce
recipe image Holandský jablečný koláč

Ingredience

  • 200 g studené Hery máslové
  • 300 g hladké mouky
  • 125 g cukru moučka
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 75 g rozinek
  • 40 g vlašských ořechů
  • 1 kg jablek
  • 25 g cukru krystal
  • 5 g skořice
  • 15 g strouhanky
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Přesejte mouku, sůl a moučkový cukr do velké mísy. Přidejte Heru máslovou rozkrájenou na malé kousky a žloutek. Vše smíchejte dohromady a vypracujte pevné kompaktní těsto, které pak zabalte do potravinové fólie a nechte 30 minut odpočívat v lednici. Dejte rozinky do misky a zalijte vlažnou vodou, nechte je takto cca 10 minut. Poté je přeceďte a osušte. Ořechy nasekejte nahrubo. Oloupejte jablka, odstraňte jádřince a nakrájejte je na tenké měsíčky. Smíchejte jablka s ořechy, rozinkami, cukrem krystal a skořicí. 2/3 těsta vmáčkněte do kulaté formy (o průměru 25 cm) vyložené pečicím papírem. Okraje koláče by měly dosahovat cca do poloviny výšky okrajů formy. Těsto posypte strouhankou a pak do formy na těsto nandejte jablečnou směs. Ze zbývající 1/3 těsta vytvořte kuličky, z nich vytvarujte válečky a ty klaďte na povrch koláče. Můžete klást do mřížky či vytvořit různé obrazce. Těsto opatrně rozmáčkněte vždy tak, aby vznikly cca 1 cm široké pruhy těsta. Pečte v předehřáté troubě cca 35-45 minut. Nechte koláč ještě 10-15 minut ve formě a pak odstraňte okraj pečicí formy.
  2. Varianty: Můžete přidat nasekaný sušený zázvor nebo sušené brusinky. Vlašské ořechy můžete nahradit pistáciemi, mandlemi nebo pekanovými ořechy.
TIP: Potřete těsto rozkvedlaným vejcem těsně před pečením, dodá to těstu krásný lesk. Místo strouhanky můžete použít 2-3 lžíce pudinkového prášku.