Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Švestkový koláč

Urodilo se vám švestek? Tak tady je další tip na jejich zpracování.
  • 2 hodiny
  • Čas přípravy30 minut
  • 8 porce
recipe image Švestkový koláč

Ingredience

Těsto:
  • 125 g Hery máslová příchuť
  • 1/3 hrnku moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 a 1/4 hrnku směsi polohrubé a hladké mouky (1:1)
  • špetka soli
Náplň:
  • 10 velkých švestek
  • 125 g Hery máslová příchuť
  • 1 citron
  • 3 vejce
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • vanilka
  • špetka soli
  • 3 lžíce mouky
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Postup přípravy:
  1. Suroviny určené na těsto promíchejte v míse. Rukou nebo v kuchyňském robotu. Hladké těsto zabalte do potravinářské folie a dejte asi na hodinu odpočinout a vychladnout do lednice.
  2. Připravte si koláčovou formu o průměru 25 cm. Na dně ji vyložte pečícím papírem a boky potřete Herou. Studené těsto rozválejte do formy. Okraje vytvarujte podle okraje formy, musí být až nahoru, ať sahají ke kraji formy. Těsto propíchejte na mnoha místech vidličkou. Nahoru na těsto dejte pečící papír a na něj nasypejte fazole jako zátěž. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 15 minut. Sundejte papír s fazolemi a dopečte ještě 5 minut. Těsto lehce zezlátne.
  3. Mezitím, co se předpéká korpus, omyjte, osušte a nakrájejte švestky. Rozpulte, vypeckujte a ještě překrojte na menší kousky, ideálně čtvrtiny. Upečené těsto nechejte trochu vychladnout a naskládejte na něj švestky.
  4. V malém hrnci na plotně si při mírné teplotě rozpusťte Heru. Odstavte z plotny a vmíchejte kůru a šťávu z citronu. Vejce a cukr ušlehejte do světlé pěny, do které pomalu a po částech nalijte prochladlou Heru s citronovou šťávou, špetku soli, vanilku, mouku a smetanu. Hladkou směsí přelijte švestky na koláči. Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C, 35 až 40 minut. Po vytažení z trouby nechejte alespoň 15 minut vychladnout.