Šneci se skořicí a citronovou polevou
Skořicové šneky najdete snad ve všech nově vzniklých kavárnách. Jejich příprava není složitá a chutnají snad všem. Vyzkoušejte je i vy a provoňte svou kuchyni.
Čas přípravy1 hodiny
12 porce

Ingredience
Na těsto:
- 250 ml plnotučného mléka
- 100 g Hery máslové
- 1 vejce
- 500 g hladké mouky
- 50 g třtinového cukru
- sáček vanilkového cukru
- špetka soli
- 20 g droždí (1/2 kostky)
Na náplň:
- 1/4 lžičky kardamomu
- 2 lžíce cukru krupice
- 2 skořicové cukry
- 80 g změklé Hery máslové
Na potření:
- 1 žloutek
- lžíce mléka
Na polevu:
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce horké vody
- 100 g moučkového cukru
Postup přípravy
- Připravte si kvásek. Do vlažného mléka přidejte lžíci cukru a rozdrobte do něj droždí. Nechte pár minut na teplém místě vzejít.
- Do mouky přimíchejte cukr, špetku soli. Přilijte rozpuštěnou Heru máslovou a vyklepněte vejce. Přidejte kvásek a vypracujte měkké těsto. Těsto nechte v míse kynout pod utěrkou. Bude to trvat cca hodinu.
- Mezitím si připravte skořicovou náplň. Heru máslovou rozpusťte, vmíchejte do ní kardamon, cukr a skořicový cukr.
- Vykynuté těsto rozdělte na dva díly. Rozválejte polovinu těsta do tvaru obdélníku, který má delší stranu širokou 25 cm. Potřete polovinou skořicové náplně. Z těsta krájejte pruhy široké 2 cm, dlouhé 25 cm. Každý pruh začněte z obou stran k sobě rolovat, aby vznikl šnek. To samé udělejte s druhou půlkou těsta. Šneky nechte ještě zhruba 20 minut kynout na pečicím papíru. Pečte na 180 °C cca 15–20 minut dozlatova.
- Zchladlé šneky pokapejte polevou z citronu, vody a cukru.
