Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Šneci se skořicí a citronovou polevou

Skořicové šneky najdete snad ve všech nově vzniklých kavárnách. Jejich příprava není složitá a chutnají snad všem. Vyzkoušejte je i vy a provoňte svou kuchyni.
  • 2 hodiny
  • Čas přípravy1 hodiny
  • 12 porce
recipe image Šneci se skořicí a citronovou polevou

Ingredience

Na těsto:
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 100 g Hery máslové
  • 1 vejce
  • 500 g hladké mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 20 g droždí (1/2 kostky)
Na náplň:
  • 1/4 lžičky kardamomu
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 2 skořicové cukry
  • 80 g změklé Hery máslové
Na potření:
  • 1 žloutek
  • lžíce mléka
Na polevu:
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce horké vody
  • 100 g moučkového cukru
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Postup přípravy
  1. Připravte si kvásek. Do vlažného mléka přidejte lžíci cukru a rozdrobte do něj droždí. Nechte pár minut na teplém místě vzejít.
  2. Do mouky přimíchejte cukr, špetku soli. Přilijte rozpuštěnou Heru máslovou a vyklepněte vejce. Přidejte kvásek a vypracujte měkké těsto. Těsto nechte v míse kynout pod utěrkou. Bude to trvat cca hodinu.
  3. Mezitím si připravte skořicovou náplň. Heru máslovou rozpusťte, vmíchejte do ní kardamon, cukr a skořicový cukr.
  4. Vykynuté těsto rozdělte na dva díly. Rozválejte polovinu těsta do tvaru obdélníku, který má delší stranu širokou 25 cm. Potřete polovinou skořicové náplně. Z těsta krájejte pruhy široké 2 cm, dlouhé 25 cm. Každý pruh začněte z obou stran k sobě rolovat, aby vznikl šnek. To samé udělejte s druhou půlkou těsta. Šneky nechte ještě zhruba 20 minut kynout na pečicím papíru. Pečte na 180 °C cca 15–20 minut dozlatova.
  5. Zchladlé šneky pokapejte polevou z citronu, vody a cukru.