Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Hlemýždě

Nebo taky šneky, každý je zná jinak. Ale všechny chutnají stejně dobře. Tyto jsou s rozinkami a medem – podle nás vynikající snídaně.
  • 1 hodiny 30 minut
  • Čas přípravy30 minut
  • 12 porce
recipe image Slimáci

Ingredience

Seznam ingrediencí:
  • 150 g rostlinného tuku Hera
  • 500 g pšeničné mouky
  • 1 kostka kvasnic
  • 1 sklenka mléka (250 ml)
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 100 g hnědého cukru
  • 1 vanilkový cukr (16 g)
  • 150 g rozinek
  • 4 lžíce medu
  • 8 lžic hnědého cukru

      Postup přípravy:
      1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Půl sklenice teplého mléka smícháme s 2 lžičkami cukru, 2 lžičkami mouky a kvasnicemi. Kvásek necháme chvíli na teplém místě vzejít.
      2. Mouku přesejeme do mísy a přidáme vzešlý kvásek. Přidáme rozpuštěný tuk, cukr, vanilkový cukr, vejce a sůl. Vypracujeme vláčné a nelepivé těsto, které ponecháme kynout cca 20 minut.
      3. Těsto přeložíme na lehce pomoučený vál, rozválíme na tenkou placku cca 0,5 cm. Placku potřeme medem, posypeme hnědým cukrem a rozinkami. Stočíme do ruličky. Krájíme na plátky.
      4. Plátky (hlemýždě) uložíme na pečicí papír v dostatečné vzdálenosti od sebe, protože ještě nakynou. Přikryjeme je utěrkou a necháme ještě zhruba 15 minut kynout. Až nakynou, pečeme je přibližně 20–25 minut.
      5. Ještě teplé hlemýždě můžeme potřít vodou smíchanou s moučkovým cukrem (1:1), čímž získají sametový vzhled.