use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Hlemýždě

Nebo taky šneky, každý je zná jinak. Ale všechny chutnají stejně dobře. Tyto jsou s rozinkami a medem – podle nás vynikající snídaně.
  • 1 hodiny 30 minut
  • Čas přípravy30 minut
  • 12 porce
recipe image Slimáci

Ingredience

Seznam ingrediencí:
  • 150 g rostlinného tuku Hera
  • 500 g pšeničné mouky
  • 1 kostka kvasnic
  • 1 sklenka mléka (250 ml)
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 100 g hnědého cukru
  • 1 vanilkový cukr (16 g)
  • 150 g rozinek
  • 4 lžíce medu
  • 8 lžic hnědého cukru

      Postup přípravy:
      1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Půl sklenice teplého mléka smícháme s 2 lžičkami cukru, 2 lžičkami mouky a kvasnicemi. Kvásek necháme chvíli na teplém místě vzejít.
      2. Mouku přesejeme do mísy a přidáme vzešlý kvásek. Přidáme rozpuštěný tuk, cukr, vanilkový cukr, vejce a sůl. Vypracujeme vláčné a nelepivé těsto, které ponecháme kynout cca 20 minut.
      3. Těsto přeložíme na lehce pomoučený vál, rozválíme na tenkou placku cca 0,5 cm. Placku potřeme medem, posypeme hnědým cukrem a rozinkami. Stočíme do ruličky. Krájíme na plátky.
      4. Plátky (hlemýždě) uložíme na pečicí papír v dostatečné vzdálenosti od sebe, protože ještě nakynou. Přikryjeme je utěrkou a necháme ještě zhruba 15 minut kynout. Až nakynou, pečeme je přibližně 20–25 minut.
      5. Ještě teplé hlemýždě můžeme potřít vodou smíchanou s moučkovým cukrem (1:1), čímž získají sametový vzhled.