Hlemýždě
Nebo taky šneky, každý je zná jinak. Ale všechny chutnají stejně dobře. Tyto jsou s rozinkami a medem – podle nás vynikající snídaně.
Čas přípravy30 minut
12 porce
![recipe image Slimáci](/-/media/Project/Upfield/Whitelabels/Pecenijeradost-CZ/Assets/Recipes/sync-images/365c4130-4805-462c-a745-cde6360b3f20.jpg?rev=02994ec10548438ea592cfece78fe772&w=900)
Ingredience
Seznam ingrediencí:
- 150 g rostlinného tuku Hera
- 500 g pšeničné mouky
- 1 kostka kvasnic
- 1 sklenka mléka (250 ml)
- 2 vejce
- špetka soli
- 100 g hnědého cukru
- 1 vanilkový cukr (16 g)
- 150 g rozinek
- 4 lžíce medu
- 8 lžic hnědého cukru
Postup přípravy:
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Půl sklenice teplého mléka smícháme s 2 lžičkami cukru, 2 lžičkami mouky a kvasnicemi. Kvásek necháme chvíli na teplém místě vzejít.
- Mouku přesejeme do mísy a přidáme vzešlý kvásek. Přidáme rozpuštěný tuk, cukr, vanilkový cukr, vejce a sůl. Vypracujeme vláčné a nelepivé těsto, které ponecháme kynout cca 20 minut.
- Těsto přeložíme na lehce pomoučený vál, rozválíme na tenkou placku cca 0,5 cm. Placku potřeme medem, posypeme hnědým cukrem a rozinkami. Stočíme do ruličky. Krájíme na plátky.
- Plátky (hlemýždě) uložíme na pečicí papír v dostatečné vzdálenosti od sebe, protože ještě nakynou. Přikryjeme je utěrkou a necháme ještě zhruba 15 minut kynout. Až nakynou, pečeme je přibližně 20–25 minut.
- Ještě teplé hlemýždě můžeme potřít vodou smíchanou s moučkovým cukrem (1:1), čímž získají sametový vzhled.
![](/-/media/Project/Upfield/Whitelabels/Pecenijeradost-CZ/Pdf-Logo.png?rev=-1)