Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Mramorová bábovka

  • Čas pečení1 hodiny 0 minut
  • Čas přípravy
  • 1 porce
recipe image Mramorová bábovka

Ingredience

  • 180 g Hery máslové + na vymazání
  • 330 g cukru krystal
  • 4 vejce
  • 330 g polohrubé mouky
  • 125 ml mléka
  • 1 lžíce kakaového prášku
  • 4 lžíce hrubé mouky na vysypání formy
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

  1. Nejdříve si připravte formu. Vymažte Herou máslovou a vysypejte hrubou moukou. Troubu si předehřejte na 160 °C.
  2. Heru máslovou šlehejte zhruba 2 minuty, poté přidejte od oka odměřené 2 třetiny cukru a dohromady s Herou máslovou šlehejte přibližně 10 minut. Hera máslová by měla nabýt na objemu. Postupně začněte přidávat žloutky.
  3. Mouku zapracovávejte postupně a střídavě s mlékem. Tento krok je lepší dělat vařečkou, abyste těsto mixérem nepřipravili o vzduchové bubliny. Z bílku a špetky zbývajícího cukru ušlehejte měkký sníh. Poté začněte po lžíci přidávat zbylý cukr a pokračujte ve šlehání, dokud nebude sníh hustý.
  4. Vzniklý sníh přimíchejte opatrně do těsta. Ze vzniklého těsta oddělte jednu třetinu a tu smíchejte s kakaem.
  5. Těsto do formy nalévejte střídavě. První 1/3 světlého těsta, poté 1/2 hnědého, poté 2/3 světlého, zbytek hnědého a celé to zalijte poslední třetinou světlého těsta.
  6. Bábovku vložte do vyhřáté trouby a pečte 50 minut. Pokud budete chtít zkontrolovat, zda je už bábovka upečená použijte trik se špejlí.