use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Mramorová bábovka

Recept už asi znáte nazpaměť, ale radši vám jej sem dáme. Mimochodem, také se vždy těšíte, jak bude vypadat na řezu?
  • 1 hodiny 5 minut
  • Čas přípravy15 minut
  • 12 porce
recipe image Mramorová bábovka

Ingredience

Na těsto:
  • 180 g Hery máslové + na vymazání
  • 330 g cukru krystal
  • 4 vejce
  • 330 g polohrubé mouky
  • 125 ml mléka
  • 1 lžíce kakaového prášku
  • 4 lžíce hrubé mouky na vysypání formy

      Postup přípravy
      1. Nejdříve si připravte formu. Vymažte Herou máslovou a vysypejte hrubou moukou. Troubu si předehřejte na 160 °C.
      2. Heru máslovou šlehejte zhruba 2 minuty, poté přidejte od oka odměřené 2 třetiny cukru a dohromady s Herou máslovou šlehejte přibližně 10 minut. Hera máslová by měla nabýt na objemu. Postupně začněte přidávat žloutky.
      3. Mouku zapracovávejte postupně a střídavě s mlékem. Tento krok je lepší dělat vařečkou, abyste těsto mixérem nepřipravili o vzduchové bubliny. Z bílku a špetky zbývajícího cukru ušlehejte měkký sníh. Poté začněte po lžíci přidávat zbylý cukr a pokračujte ve šlehání, dokud nebude sníh hustý.
      4. Vzniklý sníh přimíchejte opatrně do těsta. Ze vzniklého těsta oddělte jednu třetinu a tu smíchejte s kakaem.
      5. Těsto do formy nalévejte střídavě. První 1/3 světlého těsta, poté 1/2 hnědého, poté 2/3 světlého, zbytek hnědého a celé to zalijte poslední třetinou světlého těsta.
      6. Bábovku vložte do vyhřáté trouby a pečte 50 minut. Pokud budete chtít zkontrolovat, zda je už bábovka upečená použijte trik se špejlí.