Mramorová bábovka
Recept už asi znáte nazpaměť, ale radši vám jej sem dáme. Mimochodem, také se vždy těšíte, jak bude vypadat na řezu?
- Čas přípravy15 minut
- 12 porce
Ingredience
Na těsto:
- 180 g Hery máslové + na vymazání
- 330 g cukru krystal
- 4 vejce
- 330 g polohrubé mouky
- 125 ml mléka
- 1 lžíce kakaového prášku
- 4 lžíce hrubé mouky na vysypání formy
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte formu. Vymažte Herou máslovou a vysypejte hrubou moukou. Troubu si předehřejte na 160 °C.
- Heru máslovou šlehejte zhruba 2 minuty, poté přidejte od oka odměřené 2 třetiny cukru a dohromady s Herou máslovou šlehejte přibližně 10 minut. Hera máslová by měla nabýt na objemu. Postupně začněte přidávat žloutky.
- Mouku zapracovávejte postupně a střídavě s mlékem. Tento krok je lepší dělat vařečkou, abyste těsto mixérem nepřipravili o vzduchové bubliny. Z bílku a špetky zbývajícího cukru ušlehejte měkký sníh. Poté začněte po lžíci přidávat zbylý cukr a pokračujte ve šlehání, dokud nebude sníh hustý.
- Vzniklý sníh přimíchejte opatrně do těsta. Ze vzniklého těsta oddělte jednu třetinu a tu smíchejte s kakaem.
- Těsto do formy nalévejte střídavě. První 1/3 světlého těsta, poté 1/2 hnědého, poté 2/3 světlého, zbytek hnědého a celé to zalijte poslední třetinou světlého těsta.
- Bábovku vložte do vyhřáté trouby a pečte 50 minut. Pokud budete chtít zkontrolovat, zda je už bábovka upečená použijte trik se špejlí.