use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Převrácený jablečný koláč

Šťavnatá jablka, křupavé těsto na povrchu a kopeček zmrzliny navrch. Zní to dobře? Je to dobré. A pokud dáváte přednost jinému ovoci, nebojte se experimentovat. Např. s broskvemi je také vynikající.
  • 1 hodiny 10 minut
  • Čas přípravy20 minut
  • 6 porce
recipe image Převrácený broskvový koláč

Ingredience

Seznam ingrediencí:
  • 150 g rostlinného tuku Hera (rovnou z lednice)
  • 300 g hladké mouky
  • 5 g kypřícího prášku (1/3 sáčku)
  • 100 g cukr písek
  • 3 žloutky
  • 4 jablka (cca 750 g)
  • 75 g cukru
  • 25 g meruňkový džem nebo marmeláda (2 lžíce)
  • 3 g skořice (1 lžička)
  • 6 kopečků čokoládové nebo vanilkové zmrzliny

      Postup přípravy:
      1. Připravte si jednotlivé ingredience a předehřejte troubu na 180 °C (elektrickou troubu). Rozkrájejte Heru na malé kousky. Prosejte mouku a kypřící prášek do velké mísy. Přidejte cukr, špetku soli, žloutky, kousky Hery a zpracujte vařečkou nebo mixérem (těsto se bude drobit).
      2. Část těsta (cca polovinu) odeberte lžící do mísy a zakryjte folií.  Rukama zpracujte zbytek těsta v kompaktní hmotu, kterou zabalte do folie. Obě části těsta nechte v lednici odpočívat 30 minut.
      3. Oloupejte jablka, odstraňte jádřince a nakrájejte jablka na malé kousky. Vložte do pánve a spolu s cukrem a marmeládou je promíchejte. Za stálého míchání vařte 1 minutu při vysoké teplotě, pak snižte teplotu na střední výkon a vařte dalších 5 minut. Přidejte skořici. Vyjměte jablka z pánve a nechte je vychladnout.
      4. Na připravený pečící plech vyložený pečícím papírem vložte těsto (kompaktní část) a prsty ho rozmačkejte do tvaru formy. Pečte 15 minut v předehřáté troubě.
      5. Lžící rozprostřete jablečnou náplň na upečený korpus. Povrch rovnoměrně posypte druhou, drobivou částí těsta. Koláč opět vraťte do trouby a pečte dalších 25–30 minut dozlatova. Upečený koláč nakrájejte (teplý nebo studený) na 6 kousků. Servírujte s kopečkem zmrzliny.