Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Převrácený broskvový koláč

  • Čas pečení1 hodiny 0 minut
  • Čas přípravy
  • 1 porce
recipe image Převrácený broskvový koláč

Ingredience

  • 150 g rostlinného tuku Hera (rovnou z lednice)
  • 300 g hladké mouky
  • 5 g kypřícího prášku (1/3 sáčku)
  • 100 g cukr písek
  • 3 žloutky
  • 4 jablka (cca 750 g)
  • 75 g cukru
  • 25 g meruňkový džem nebo marmeláda (2 lžíce)
  • 3 g skořice (1 lžičky)
  • 6 kopečků čokoládové nebo vanilkové zmrzliny Carte D´or
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

  1. Připravte si jednotlivé ingredience a předehřejte troubu na 180°C (elektrickou troubu). Rozkrájejte Heru na malé kousky. Prosejte mouku a kypřící prášek do velké mísy. Přidejte cukr, špetku soli, žloutky, kousky Hery a zpracujte vařečkou nebo mixérem (těsto se bude drobit). Část těsta (cca polovinu) odeberte lžící do mísy a zakryjte folií.  Rukama zpracujte zbytek těsta v kompaktní hmotu, kterou zabalte do folie. Obě části těsta nechte v lednici odpočívat 30 minut. Oloupejte jablka, odstraňte jádřince a nakrájejte jablka na malé kousky. Jablka vložte do pánve a spolu s cukrem a marmeládou je promíchejte. Za stálého míchání vařte jablka 1 minutu při vysoké teplotě, pak snižte teplotu na střední výkon a vařte dalších 5 minut. Přidejte skořici. Vyjměte jablka z pánve a nechte je vychladnout. Na připravený pečící plech vyložený pečícím papírem vložte těsto (kompaktní část) a prsty ho rozmačkejte do tvaru formy. Pečte 15 minut v předehřáté troubě. Lžící rozprostřete jablečnou náplň na upečený korpus. Povrch rovnoměrně posypte druhou, drobivou částí těsta. Koláč opět vraťte do trouby a pečte dalších 25-30 minut do zlatova. Upečený koláč nakrájejte (teplý nebo studený) na 6 kousků. Servírujte s kopečkem zmrzliny Carte D´or.