use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Šátečky z kynutého těsta plněné jablky

To je panečku snídaně! Šťavnaté šátečky z kynutého těsta, po kterých se jen zapráší.
  • 1 hodiny 30 minut
  • Čas přípravy40 minut
  • 12 porce
recipe image Šátečky z kynutého těsta plněné jablky

Ingredience

Na těsto:
  • 100 g Hery máslové
  • 500 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 20 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 1 ČL soli
  • - 100 g cukru krupice
  • 1 vejce na potření
Na náplň:
  • 6 jablek
  • 2 lžíce vody
  • ½ lžičky skořice
  • 1 plátek Hery máslové
  • třtinový cukr dle chuti
  • 1 vanilkový cukr
  • mleté ořechy, rozinky dle chuti

      Postup přípravy:
      1. Z droždí, lžičky cukru a části vlažného mléka si připravte kvásek. Heru máslovou rozpusťte. Do mísy dejte mouku promíchanou se solí, žloutky, kvásek a vlažné mléko. Suroviny částečně promíchejte, a nakonec přidejte vlažnou rozpuštěnou Heru máslovou a vypracujte těsto. Nechte na teplém místě kynout, během doby kynutí alespoň dvakrát propracujte.
      2. Jablka oloupejte a nastrouhejte, do větší pánve dejte jablka a přidejte přibližně 2 lžíce vody, oslaďte třtinovým a vanilkovým cukrem, přidejte skořici a plátek Hery máslové. Jablka duste do měkka do vyvaření veškeré tekutiny (asi 20 minut). Podle chuti přidejte ořechy a rozinky.
      3. Po vykynutí těsto rozválejte na plát silný asi 5 mm a rozkrájejte na čtverce 8 × 8 cm. Naplňte jablkovou náplní a přeložte, aby vznikla kapsa. Okraje kapsy můžete ještě pomačkat vidličkou. Opatrně přeneste na plech a pečte v troubě vyhřáté na 175 °C asi 20 minut dozlatova.