Borůvkové cupcakes s jogurtem
Cupcakes s lahodným jogurtovým krémem a netradičním vzezřením, které jim dodávají rozmixované borůvky přímo v těstě.
Čas přípravy40 minut
12 porce

Ingredience
Těsto:
- 113 g Hera máslová příchuť
- 130 g cukr krupice
- 3 vejce
- 60 ml mléka
- 195 g hladké mouky
- špetka soli
- 1,5 lžičky kypřícího prášku
- citronová kůra z jednoho citronu
- 100 g borůvek ideálně mražené kvůli barvě
Jogurtový krém:
- 350 g cukr krupice
- 125 ml voda
- 3 bílky
- 400 g plnotučného jogurtu
Na ozdobu:
- lesní ovoce
- opražené plátky mandlí
Cupcakes:
- Předehřejeme troubu na 175 °C. Rostlinný tuk Hera máslová příchuť vyšleháme spolu s cukrem do hladké, nadýchané pěny. Přidáme postupně vejce a vše důkladně prošleháme. Vedle v misce si smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. Celou směs prosejeme přes sítko a postupně ji zapracujeme spolu s mlékem a citronovou kůrou do vyšlehané směsi. Ingredience přidáváme střídavě, mixujeme na nižší rychlost a po menších částech. Vždy začínáme a končíme suchou směsí.
- Borůvky rozmixujeme a jemně vmícháme do hotového těsta. Hladké těsto rovnoměrně rozdělíme do muffinového plechu, vyloženého papírovými košíčky. Pečeme 17–20 minut.
Krém:
- Odměříme si 250 g cukru a připravíme si rozvar. V kastrůlku svaříme cukr s vodou. Vaříme tak dlouho, dokud nám nezačne přes očko „bublinkovat“ (očko si vytvoříme z drátku a foukáme jako do bublifuku – když se tvoří bubliny, je rozvar hotový).
- Mezitím si vyšleháme bílky se zbylým cukrem do tuhého sněhu.Poté snížíme rychlost mixéru a ještě horký rozvar pomalu zašleháváme do sněhu. Důkladně vyšleháme a necháme hmotu chladnout. Nakonec do vychladlé hmoty lehce vmícháme jogurt.
- Vychladlý jogurtový krém nanášíme pomocí lžíce na upečené cupcakes. Na vrch dozdobíme lesními plody a plátky opražených mandlí. Nakonec zlehka posypeme moučkovým cukrem.
